„Bariera” de la Prut va fi modernizată pe banii UE

shadow
Miercuri, 18.12.2019 16:24   2535
Uniunea Europeană va aloca un grant de 3,21 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea a trei puncte de trecere a frontierei moldo-române, alte 1,79 milioane euro sunt contribuția Guvernului.

E vorba de punctele de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Giurgiulești”, care sunt cele mai traversate posturi vamale din țară și unde timpul  de așteptare trece și de o mie de minute pentru o unitate de transport. 

Citiți și:

Studiu: hotarul de la Prut este principala barieră comercială pentru Moldova

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița Republica Moldova-România” constituie unul dintre proiectele majore de investiții, fiind de o importanță strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră a Republicii Moldova și Uniunii Europene.

Advertisement

Potrivit Serviciului Vamal, proiectul vizează mai multe direcții prioritare, printre care majorarea numărului pistelor de control, reconstrucția căilor de acces care fac legătura posturilor vamale cu arterele naționale, reabilitarea platformelor de scanare a mijloacelor de transport, dotarea cu echipament de control nou și performant, dar și modernizarea sistemelor de iluminat și semnalizare.

Postul vamal Sculeni va beneficia de circa 70% din fondurile alocate Republicii Moldova, în cadrul Proiectului. După extindere, acesta va dispune de 16 piste, comparativ cu 8, câte sunt în prezent. Vor fi construite spații moderne destinate controlului bagajelor, precum și încăperi pentru solicitanții de azil. Durata de realizare a proiectului este de 36 de luni, urmând să fie finalizat la data de 01 iulie 2022. 

Bariera de la Prut

Un studiu USAID a arătat că, de fapt, cea mai mare problemă pentru comerțul Moldovei îl reprezintă timpul de așteptare la frontieră pentru transportatori, care variază de la câteva ore, la hotarul cu Ucraina, la 1-3 zile pentru a traversa punctul de trecere a frontierei moldo-române Leușeni-Albița.

Totodată, studiul a relevat că, în anumite perioade, așteptarea pentru a trece frontiera poate reprezenta și 90% din timpul de transportare a mărfurilor. De notat că prin acest punct au trecut peste 25% din toate transporturile rutiere de mărfuri, respectiv acesta e un punct cheie pentru comerțul Moldovei.

Menționăm că aproape două treimi din comerțul exterior al Moldovei este făcut cu statele UE, iar 90% din mărfuri și călătorii se fac pe cale rutieră.Oportunitati