Pe urmele Maiei Sandu. Inițiativa lui Candu respinsă de Guvernul Chicu

shadow
Marţi, 17.12.2019 21:36   7676
În şedinţa de marţi, 17 decembrie, Cabinetul de miniștri a respins, la propunerea Ministerului Finanţelor, mai multe amendamente la politică fiscală şi vamală pentru anul 2020, înaintate de deputaţi.

Unul dintre amendamentele respinse de Guvernul Chicu aparţine deputatului democrat Andrian Candu şi se referă la tichetele de masă, în jurul cărora au fost mai multe dispute.

Facilităţile lui Candu subminează din protecția socială a angajaţilor

Astfel, Candu a propus o completare ce vizează art.7 alin.(2) din Legea 166/2017 cu privire la tichetele de masă, care după modificările din august 2019 prevede că de la 1 ianuarie 2020 "în cazul în care valoarea nominală a tichetelor este mai mare decît limita stabilită la art.4 alin.(1), pentru suma care depășește limita respectivă se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozit pe venit din salariu".

Adică prevăd impozitarea parţială a tichetelor de masă.

Potrivit Guvernului Chicu, măsura adoptată de Guvernul Sandu "a fost încadrată deja în parametrii bugetari stabiliți pentru anul 2020 care au fost coordonați cu partenerii de dezvoltare" şi vine să soluționeze constrângerile bugetare actuale, precum și asigurarea unei evoluții social-economice propice.

De asemenea, Executivul susţine că "necesitatea impozitării tichetelor de masă nu are la bază doar premise de acumulare a veniturilor bugetare, ci și asigurarea unei protecții sociale mai puternice a populației".

Advertisement

"Existența acestor facilități, care permit valorificarea în prezent a beneficiilor obținute, subminează din protecția socială a angajatului per viitor. În același timp, în condițiile în care Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat înregistrează un dezechilibru și este tot mai mult dependent de transferurile de la Bugetul de Stat, necesitatea impozitării tichetelor de masă este o intervenție argumentată ce va asigura protecția socială a angajaților", se mai arată în nota de argumentare elaborată de Ministerul Finanţelor.

Această argumentare este practic identică cu cea invocată de Guvernul Sandu şi fosta ministră a Finanţelor Natalia Gavriliţă în august 2019, când s-a decis impozitarea parţială a tichetele de masă.

Tichetele, un instrument efectiv de motivare

Aminitim că această măsură fiscală a trezit o reacţie negativă din partea unor specialişti locali, dar şi din partea investitorilor străini.

Asociația Businessului European (EBA) din Moldova a solicitat anularea punerii în aplicare a tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, susţinând că acordarea lor „este un instrument efectiv de politică socială și motivare pus la dispoziția angajatorilor onești, având ca scop final îmbunătățirea condițiilor de lucru în Republica Moldova”.

Iurie Cicibaba, fost viceministru al Finanţelor, afirma chiar că unica soluţie este renegocierea acordului de finanţare cu FMI şi că este gata chiar să-i cumpere ministrului Finanţelor un bilet de avion până la Washington.

Fracţiunea PDM a cerut atunci şi demisia ministrei Finanţelor, Natalia Gavriliţă, care nu a fost susţinută.

Mai adăugăm că estimările, făcute anterior de Guvernul Sandu, arătau că dacă sunt menţinute facilităţile fiscale la tichetele de masă, bugetul risca să rateze venituri de 250 milioane lei. 

Pe de altă parte, o analiză realizată de Date Inteligente SRL relevă că impozitarea tichetelor de masă, începând cu 1 ianuarie 2020, va aduce de 2,5 ori mai puține venituri la bugetul de stat comparativ cu așteptările Guvernului. Oportunitati