Gazul lichefiat s-a scumpit cu peste 3%

shadow
Marţi, 17.12.2019 07:48   3505
De la începutul acestei săptămâni mai multe companii petroliere au scumpit cu circa 3% gazul petrolier lichefiat (GPL), acesta ajungând să coste 9,84-9,87 lei pentru un litru, față de 9,54-9,57 lei cât a fost anterior.

Chiar și așa, prețul la pompă este cu peste 10% mai mic decât era un an în urmă, sau la începutul anului 2019.

O scumpire regională

Majorarea prețului s-a produs ca urmare a creșterii prețurilor la acest tip de combustibil în regiune. De exemplu, în ultimele trei săptămâni, pe piața din Ucraina prețul gazului lichefiat (LPG) a crescut cu circa 9%.

Totodată, operatorii de pe piață susțin că prețurile ar mai putea crește în condițiile în care, de regulă, în această perioadă se atestă o cerere mai mare în statele din regiune pentru acest tip de carburant.

Deocamdată, prețurile la pompă pentru benzină și motorină râmân neschimbate de câteva luni.

Advertisement

Majorarea accizelor va scumpi carburanții

Un factor ce poate stimula scumpirea carburanților în viitor va fi majorarea, de la 1 ianuarie 2020, cu 5,1% a accizei la importul de gaz lichefiat și cu peste 10% a accizei la benzină și motorină.

Menționăm că, în ultimii 10-11 ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă a accizelor la produsele petroliere, care a început în 2008, pe timpul guvernului Greceanîi. Astfel, cotele accizelor au crescut de 3-4 ori: la motorină – de la 500 lei în 2008 la 2.280 lei în 2019 și la benzină – de la 1.200 în 2008 la 5.414 lei în 2019.

Şi ele vor continua să crească, pentru că încă nu au ajuns la un nivel mediu european. Mai ales cele la motorină, care sunt de aproape trei ori mai mici decât în statele UE.

De notat că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea și calcularea prețurilor la gazul petrolier, dar și la benzină și motorină.

Potrivit Metodologiei de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, intrate în vigoare în martie 2019, Agenția este cea care poate verifica corectitudinea stabilirii prețurilor, dar nu mai stabilește periodic prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților. Altfel spus, ANRE este autoritatea care poate cel mai bine spune dacă scumpirea are o justificare economică.Oportunitati