De ce moratoriul privind acordarea cetățeniei prin investiție va fi prelungit cu încă două luni

shadow
Marţi, 17.12.2019 06:35   1489
Moratoriul privind recepționarea cererilor noi privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție (MCBI) ar putea fi prelungit cu încă două luni, motivul invocat fiind necesitatea luării deciziei finale cu privire la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Propunerea se regăsește într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat de Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru consultări publice. Documentul prevede prelungirea cu două luni a moratoriului, începând cu 24 decembrie 2019, până la luarea deciziei finale cu privire la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Primul moratoriu privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit pe 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Legea prin care acesta a fost instituit prevede că Guvernul este în drept să decidă referitor la prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult două luni.

Autorii susțin că în acest timp ar urma să fie luată o decizie finală cu privire la soarta Programului de dobîndire a cetățeniei prin investiție.

Totodată, în termen de 30 zile, Ministerul Afacerilor Interne, Biroul Migrație și Azil, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, vor elabora conform competențelor, în baza datelor concludente de care dispun, și vor prezenta Comisiei de examinare a dosarului pentru obținerea cetățeniei prin participare la programul de investiții în Republica Moldova rapoarte de evaluare a Programului din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, corupției și spălării banilor în țara noastră.

Advertisement

În final, această Comisie, în termen de 15 zile, în baza rapoartelor de evaluare și în comun cu autoritățile sus-menționate, va elabora și va prezenta Guvernului un raport consolidat cu concluziile și recomandările de rigoare.

Amintim că acest Program a fost lansat un an în urmă, iar contractul de implementare a Programului a fost semnat cu firma Henley & Partners, concesionara programului.

Chiril Gaburici, fost ministru al Economiei și Infrastructurii, se arăta încrezător că "în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro", grație acestuia.

Până la instituirea moratoriului, au fost înregistrate și procesate cu succes cinci aplicații, care au adunat 545.000 euro (circa 10 milioane lei). Totodată, alte 34 de cereri de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție care au fost depuse până la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi procesate în continuare. Aceste dosare ar putea să aducă Republicii Moldova 4,6 milioane de euro.

De notat că Programul a provocat numeroase critici și îngrijorări privind posibilitatea ca astfel să devină cetățeni ai Moldovei persoane cu un trecut dubios.

Transparency International – Moldova susține, într-un raport privind riscurile unor programe Golden Visa netransparente, că scopul real al programului de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție era obținerea rentelor din spălări de bani la nivel internațional.Oportunitati