Compania ce tergiversează lucrările de construcție a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni

shadow
Duminică, 15.12.2019 12:00   1190
Compania azeră Evrascon aşa-şi nu a finalizat lucrările de construcție la segmentul Vatra-Străşeni de 18 kilometri din drumul național R1: Chișinău - Ungheni - Sculeni. Cu toate acestea, Guvernul nu a reziliat contractul.

Mai mult! Guvernul a anunţat un nou termen pentru darea în exploatare (august 2020), chiar dacă compania Evrascon (Euro-Asian Construction Corporation) din Azerbaijan se angajase, în primăvara anului 2014, să execute lucrările în decurs de 24 de luni.

Citiți și:

Evrascon: Datorii de milioane și legături cu conducerea Azerbaidjanului  

În prezent, lucrările sunt realizate în proporție de 60% și a mai rămas de reparat tronsonul Strășeni-Vatra, anunţă Guvernul după vizita pe şantier a premierului Ion Chicu.

Impedimente în realizarea lucrărilor

Şeful Executivului s-a interesat cum decurge reconstrucția drumului și dacă sunt respectate toate normele de calitate. Reprezentantul companiei constructoare l-a asigurat pe premier de calitatea lucrărilor și a menționat că drumul reabilitat va fi dat în exploatare la finele lunii august 2020 şi au invocat unele impedimente la efectuarea lucrărilor.

Astfel, din cauza mlaștinii din regiunea oraşului Strășeni, au apărut probleme la executarea terasamentului și necesita timp suplimentar. În plus, din cauza problemelor financiare, periodic pe şantiere au loc greve ale angajaţilor.

Două luni în urmă directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei a anunţat că Evrascon, care execută lucrările pe sectoarele Vatra – Strășeni și Bahmut – Ungheni și care a admis întârzieri de circa trei ani, a dat asigurări că sectoarele vor fi date în exploatare până la sfârșitul anului 2019.

Advertisement

Penalităţi de 5,6 milioane euro

Totodată, el a spus că faţă de companie au fost calculate penalităţi pentru întârziere. Potrivit ASD, la începutul lunii septembrie 2019, era vorba de penalităţi de peste 5,6 milioane euro, din care Evrascon a achitat doar circa 10%.

„Penalitățile sunt calculate în valoare maximală, atât cele de întârziere, cât și cele pentru nerespectarea siguranței rutiere. ASD este gata în orice moment să rezilieze aceste contracte, dar ținând cont de progresul pe care îl avem, suntem într-o situație în care trebuie să cântărim foarte bine. Dacă reziliem acum contractul, rămânem cu găuri deschise pe traseu”, afirma la începutul lunii octombrie 2019 Gheorghe Curmei.

De notat că, în anul 2014, Evrascon a câştigat trei contracte de reabilitare a drumurilor şi practic la toate se atestă întârzieri majore.

Pentru executarea și gestionarea lucrărilor în Moldova, compania azeră a fondat în mai 2014 Evrascon Europe SRL, cu un capital de 5.400 lei. De la finele anului 2017, administrator și unic asociat este cetățeanul rus Ismiev Gadzhimurat.

Un extras de la începutul anului 2018 din registrul azer, relevă că Ismyiev Ismayil Effendi Hacimuradovic deține pachetul majoritar de 51,25% al companiei azere Evrascon. Totodată, în document ca beneficiar final al Evrascon figurează Manaf Șirinov, care ar fi fratele vicepremierului azer Abid Șirinov.

Anul trecut, presa a anunțat că Procuratura generală din Azerbaijan a inițiat un dosar penal contra mai multor companii, inclusiv Evrascon privind exploatarea ilegală a 96 de cariere de piatră.

De notat că în ultimii ani compania se confruntă cu grave probleme financiare și au fost mai multe proteste ale muncitorilor azeri, pentru că Evrascon nu achita la timp salariile.

Totodată, și în anul 2017 compania a fost avertizată și sancționată de autoritățile de la Chișinău pentru tergiversarea lucrărilor. Într-un interviu pentru haqqin.az,  Manaf Shirinov, directorul Evrascon, a dat vina pe birocrația de la Chișinău pentru tergiversarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor. Cu toate acestea, Guvernul Filip nu s-a decis să rezilieze contractele. Oportunitati