Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 9 – 14 decembrie 2019

shadow
Duminică, 15.12.2019 07:54   1400

De ce ajutorul social nu ajunge la cei mai săraci? • Incertitudine în negocierile dintre Gazprom și Naftogaz. • Va ajunge sau nu portul Giurgiulești la ruși? • VIDEO Cum înțeleg funcționarii moldoveni accesul la informația de interes public.

În ultima lună atât fostul Guvern Sandu, cât și noul Guvern Chicu, dar și șeful statului Igor Dodon și ministra Sănătății au anunțat multiple inițiative privind alocarea de resurse pentru ajutorarea păturilor vulnerabile. Acesta însă nu totdeauna ajunge la detinatari De ce ajutorul social nu ajunge la cei mai săraci?

Datele Serviciului Fiscal de Stat relevă că în țara noastră sunt sectoare și companii ce continuă să achite salarii de 3-5 ori mai mici decât salariul mediu pe economie. Domeniile unde încă se plătesc salarii de 1.000-2.900 de lei.

Pe de altă parte în trimestrul III al acestui an, salariul mediu al angajaților din Moldova IT Park a fost de patru ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Locul din Moldova unde salariul mediu se apropie de 30.000 lei pe lună.

Republica Moldova se poziționează pe locul 107 din 189 conform indicelui dezvoltării umane, care măsoară progresul național în sănătate, educație și venituri. Moldova pierde mai mult de 10,4% din dezvoltarea sa umană din cauza inegalităților.

***

Şanse tot mai mici ca de la 1 ianuarie 2020 Republica Moldova să primească gaze din Rusia, tranzitând Ucraina. Ultimele evoluții ale negocierilor dintre Gazprom și Naftogaz: incertitudinea se menține.

Republica Moldova va beneficia de credit de 50 de milioane de dolari de la BERD, care va fi ca o plasă de siguranță financiară pentru aprovizionarea cu gaze în caz de urgență. A se vedea detalii despre creditul care ar putea să salveze locuitorii Moldovei de la îngheț.

Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și Ministerul Energiei și Protecției Mediului din Ucraina au semnat pe 13 decembrie 2019 un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității alimentării cu gaze naturale. O etapă importantă în istoria Comunității Energetice.

***

Cele două întreprinderi energetice, de furnizare și distribuție a energiei electrice, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie și Red Union Union Fenosa, își schimbă denumirile și imaginea cu noile mărci, „Premier Energy” și „Premier Energy Distribution”. Gas Natural Fenosa în Moldova a devenit Premier Energy.

***

În anii 2020-2022, Guvernul planifică să obțină o finanțarea externă brută de circa 24 miliarde de lei, în timp ce finanțarea externă netă va constitui aproape 19 miliarde lei sau circa un miliard de euro. Cine vor fi sponsorii principali ai Guvernului în următorii trei ani?

Una dintre cele mai controversate măsuri fiscale ce ar urma să fie aplicate în Republica Moldova, de la 1 ianuarie 2020, este TVA pentru serviciile electronice prestate de agenții economici nerezidenți către populație. Comerțul online – sursă de evaziune fiscală în proporții uriașe?

În anul 2018, valoarea ajutorului de stat raportat a fost de 1,11 miliarde de lei, ceea ce constituie 0,58% din PIB. Ajutoare de stat de sute de milioane de lei: cine sunt principalii beneficiari?

***

Rata anuală a inflației a urcat, în noiembrie, la nivelul de 7,1%, față de 6,8% în luna precedentă, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Advertisement

În decembrie ar putea trece de 8%. Creșterea prețurilor s-a accelerat.

Banca Națională a Moldovei a decis să fie diminuată rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,0 puncte procentuale, până la 5,5%. Ne așteaptă o reducere a inflației.

Ultimele evoluții privind veniturile acumulate la bugetul public național denotă accentuarea dependenței economiei naționale de consum, conform datelor din 30.11.2019. Se accentuează dependența economiei naționale de consum.

***

Deși sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii reprezintă aproape 98,7% din totalul întreprinderilor, angajând circa 60,7 % din totalul forței de muncă, acesta este încă slab integrat în lanțurile valorice globale. Cele trei obstacole în calea integrării IMM-urilor din Moldova în lanțurile valorice globale.

Sistemul de comerț internațional, reglementat multilateral și profund erodat, are puține șanse de supraviețuire, fapt ce pune semne de întrebare sub fundamentul Organizației Mondiale a Comerțului. Motivele și consecințele eventualei dispariții a Organizației Mondiale a Comerțului.

***

De ceva timp, tot mai mult se vehiculează că Portul Internațional Liber Giurgiulești ar putea ajunge sub controlul unor investitori din Rusia. O serie de evenimente, care au avut loc în acest an, denotă că acest lucru devine tot mai real. Va ajunge sau nu portul Giurgiulești la ruși?

O companie austriacă, care își desfășoară activitatea în Zona Economică Liberă Bălți, planifică să-și extindă afacerile în Republica Moldova în anul 2020. Noi investiții de la Gebauer & Griller.

***

Circa 1.500 de curse auto au fost suspendate pe 11 decembrie, iar unitățile de transport – staționate în localități. Acțiunea a avut loc în semn de protest față de refuzul statului de a ajusta tarifele la serviciile de transport. Greva transportatorilor de pasageri.

***

Auditul situațiilor financiare ale Agenției Servicii Publice efectuat de auditorii Curții de Conturi a scos la iveală mai multe date curioase și suspecte, referitor la activitatea instituției, care deținea la finele anului 2018 un patrimoniu de circa 1,1 miliarde lei. La Agenția Servicii Publice s-au depistat 100.700 zile de concediu și premii pentru misiuni speciale.

Accesul la informația de interes public în Republica Moldova rămâne limitat, iar jurnaliștii sunt nevoiți să plătească scump pentru ea. VIDEO Back to EU(SSR): Cum înțeleg funcționarii moldoveni accesul la informația publică?

***

Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, este căutat în România, Marea Britanie și SUA, inclusiv sub numele Vladislav Novak – cea de-a doua sa identitate din Republica Moldova. A se vedea detalii din cronologia prezentată de Centrul Național Anticorupție.

Procurorii anticorupție au desfășurat noi percheziții în dosarul devalizării sistemului bancar. În joc sunt câteva miliarde de lei, dispărute acum cinci ani. Câte miliarde ar putea fi recuperate de la Victoriabank și fostul guvernator?

O șefă de direcție, doi reprezentanți ai unei agenții imobiliare și un angajat al Agenției Servicii Publice sunt bănuiți că ar fi pretins bani de la persoane fizice și juridice, pentru soluționarea diferitor probleme ce țin de competența Primăriei sau a serviciilor cadastrale. Cine sunt persoanele reținute de CNA în urma perchezițiilor la Primăria Chișinău?

O companie din Republica Moldova, specializată în importul cărnii și cerealelor, ar fi implicată într-o schemă de trafic de cocaină din America de Sud în Europa, realizată de o grupare criminală internațională. Companie din Moldova implicată în trafic de droguri din Surinam în Belgia.

***

De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” și până în prezent, prin intermediul programului au fost procurate 3.744 locuințe. Cifra este de 3-4 ori mai mică decât se estima inițial.

***

Autoritatea Aeronautică Civilă are un nou director. Ordinul a fost semnat de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. Companiile și conexiunile noului director al Autorității Aeronautice Civile, Eugeniu Coștei.

Șapte companii aeriene din Republica Moldova nu îndeplinesc standardele de siguranță și, din acest motiv, constituie obiect al interdicției de exploatare sau al unor restricții operaționale în Uniunea Europeană. De ce 7 companii aeriene din Moldova sunt interzise în UE?

În decurs de un an de la privatizarea companiei de stat Air Moldova, noii proprietari au reușit să ramburseze mai mult de 83% din datoriile acumulate de fosta administrație. Air Moldova a rambursat datorii de un miliard de lei.

***

Funcția de director general interimar al companiei Moldtelecom a fost preluată de către Viorel Postolachi, până în prezent – director vânzări al societății. Un nou director general interimar la Moldtelecom.

***

Palmaresul „Wine of Moldova” a fost completat cu primele medalii de aur acordate pentru vinul în vrac, fabricat în țara noastră. Aur pentru vinul în vrac din Moldova.

***




Teme:

Oportunitati