O etapă importantă în istoria Comunității Energetice

shadow
Sâmbătă, 14.12.2019 05:54   985
Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și Ministerul Energiei și Protecției Mediului din Ucraina au semnat pe 13 decembrie 2019, la Chișinău, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității alimentării cu gaze naturale.

Documentul semnat, în ziua când Moldova ceda mandatul Președinției Comunității Energetice, nu are caracter obligatoriu legal. Totuși, Memorandumul are drept obiectiv stabilirea unei platforme de colaborare între părți, care ar facilita schimbul de informații și coordonarea acțiunilor de prevenire, atenuare și gestionare a situațiilor excepționale în vederea aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor.

„Acest Memorandum vine să confirme faptul că, în eventualitatea unei crize în alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor din țările noastre, autoritățile și operatorii responsabili din ambele țări vor depune eforturi comune în vederea depășirii acestora și neadmiterii, sub nicio formă, a limitării sau obstrucționării fluxului de gaze către consumatorii statului afectat”, a declarat Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Advertisement

La rândul său Kostiantyn Chyzhyk (Cijic), viceministrul Energiei și Protecției Mediului din Ucraina, a adăugat că memorandumul a consacrat intenția celor două ministere de a crea un dialog și asistență reciprocă între state privind aprovizionarea cu gaze, "de a elimina și preveni criza din rețelele de energie, precum și de a preveni și de a atenua în mod eficient perturbările din aprovizionarea cu gaze a consumatorilor de pe ambele părți ale frontierei”.

Ambele țări sunt foarte interdependente, când vine vorba de asigurarea livrărilor de gaze naturale. Structura și configurația rețelei de transport a gazelor naturale rezultă în dependența Moldovei de fluxurile de gaze naturale prin Ucraina, în timp ce anumiți consumatori ucraineni sunt dependenți de fluxurile de gaze naturale prin Moldova.

Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Janez Kopač, a calficat semnarea memorandumului ca pe "o etapă importantă în istoria Comunității Energetice și un exemplu practic de îmbrățișare a solidarității, ca principiu în activitatea comună privind securitatea aprovizionării cu gaze".

Menționăm că Republica Moldova a deținut în anul 2019 Președinția Comunității Energetice, dar abia la finele acestui an, în cadrul celei de a 17-a ședință a Consiliului Ministerial al Comunității Energetice, autoritățile au anunțat despre aceasta. Oportunitati