Noii proprietari ai Air Moldova au reuşit într-un an să ramburseze datorii de un miliard de lei

shadow
Vineri, 13.12.2019 11:48   2555
În decurs de un an de la privatizarea companiei de stat Air Moldova, noii proprietari - firma Civil Aviation Group a reuşit să ramburseze mai mult de 83% din datoriile de 1,28 miliarde lei, acumulate de fosta administraţie, au constatat auditorii Curţii de Conturi.

În consecinţă, la 31 octombrie 2019, compania Air Moldova reorganizată deja în SRL, mai avea de rambursat circa 190 milioane lei, creditorilor, inclusiv câteva milioane la bugetul de stat. Termenul de achitare a datoriilor este însă de trei ani de la prvatizare.

Aceste rezultate au provocat mai multe semne de întrebare în rândul conducerii Curţii de Conturi, care însă au rămas fără răspuns, pentru că reprezentanții actualilor proprietari ai transportatorului aerian nu s-au prezentat la ședință, iar funcţionarii de la Agenţia Proprietăţii Publice şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii au declarat că nu au fost responsabili de domeniu şi companie.

Preşedintele Curţii de Conturi, Marian Lupu, a declarat că este suspect că o firmă privată a reuşit într-un an să achite datorii atât de mari, într-un singur an, din banii câștigați din activitatea companiei, după ce a fost privatizată, și nu din investițiile cumpărătorului, așa cum prevedea contractul de privatizare.

Totodată, el a menţionat că acest lucru nu a putut fi făcut timp de 10 ani de administratorii puşi de stat.

Advertisement

„Îmi pun întrebarea, dacă a fost posibil de achitat aceste datorii într-un singur an din activitatea operațională, era oare necesitatea de privatizare”, a spus președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.

Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că, după privatizarea companiei, au fost stopate curse avia spre 17 direcții de zbor, unele fiind curse efectuate doar în perioada estivală, iar altele ar fi fost neprofitabile.

Amintim că Air Moldova a fost privatizată în toamna anului trecut cu 50 de milioane de lei, de Civil Aviation Group, o companie fondată de doi moldoveni şi compania românească Blue Air. Ultima se va retrage însă la nici-un an de la privatizare în condiţii suspecte, cota de 49% fiind preluată de Dzintars Pomers.

Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășea 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite în decurs de trei ani.

Tranzacția a fost criticată de opoziție și experți, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autoritțile au susținut că nu aveau o altă soluție pentru o companie în prag de faliment.

În luna septembrie 2019, procurorii anunțau că s-a aplicat sechestru pe capitalul statutar al companiei Air Moldova, fiind pus arest pe bunuri în valoare de 301,6 milioane de lei. Sechestrul a fost aplicat în cadrul unui dosar penal, inițiat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea companiei Air Moldova.

O anchetă RISE Moldova a arătat că banii ar fi ajuns în vistieria statului din valiza unui moldovean care, în ajun, aterizase la Chișinău din Dubai, cu escală în Istanbul. Cel puțin, asta este una dintre versiunile analizate de anchetatori în cadrul unui dosar penal deschis pentru spălare de bani.Oportunitati