Companie din Moldova implicată în trafic de droguri din Surinam în Belgia

shadow
Joi, 12.12.2019 12:17   968
O companie din Republica Moldova, specializată în importul cărnii și cerealelor, ar fi implicată într-o schemă de trafic de cocaină din America de Sud în Europa, realizată de o grupare criminală internațională.

Firma fondată de cetățeni belgieni și administrată de cetățeni moldoveni era folosită drept ”paravan” pentru introducerea drogurilor în Europa, cocaina fiind camuflată în saci cu orez.

Înainte ca să ajungă orezul în țara noastră, cocaina ascunsă printre cerealele din saci, era descărcată în niște hangare dintr-un port din Belgia. Ulterior, când orezul ajungea în Republica Moldova, era întors la vamă, deoarece cantitatea din saci nu corespundea cu cea indicată în documentele vamale.

La începutul lunii decembrie 2018, au fost efectuate percheziții simultane în Belgia și Republica Moldova, fiind depistate și ridicate mijloace probatorii care demonstrează activitatea acestei grupări criminale internaționale.

Operațiunea de destructurare a avut loc grație eforturilor consolidate la efectuarea măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală a unui grup comun de investigații format din procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Centrului de analiză a informațiilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, procurori și angajații poliției Judiciare Federale Oost-Vlaanderen din Regatul Belgiei, în comun cu organele de drept din Republica Suriname, sub egida Europol, se arată într-un comunicat al IGP.

Advertisement

Potrivit măsurilor întreprinse până la moment de către grupul comun de investigații, se constată implicarea a minim 37 de persoane, dintre care 20 au fost arestate, confiscarea mijloacelor financiare și alte bunuri estimate la aproximativ 1,5 milioane de euro proveniți de pe urma activităților criminale și sechestrarea a 12 automobile de lux.

De notat că presa din Belgia a relatat că un transport de 2,02 tone de cocaină din Columbia a fost reținut în portul Anvers, pe 9 decembrie, și avea destinația Olanda. Belgia a devenit în ultimii ani o placă turnantă a traficului de droguri din America Latină în UE. 

Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, potrivit Codului penal al Republicii Moldova aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, iar potrivit Codului penal al Regatului Belgiei - pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 5 la 10 ani.Oportunitati