Banca ce salvează Moldova de la îngheț

shadow
Joi, 12.12.2019 06:13   1041
Republica Moldova va beneficia de credit de 50 de milioane de dolari de la BERD, care va fi ca o plasă de siguranță financiară pentru a ajuta țara să asigure aprovizionarea cu gaze în caz de urgență.

Un aranjament financiar a fost semnat de premierul Ion Chicu și Directorul General BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale pentru aprovizionarea timp de o lună a întreg teritoriului Republicii Moldova, în cazul situației excepționale. 

Moldovenii vor putea să își încălzească casele

„Aranjamentul semnat azi este o probă a relațiilor foarte bune între Republica Moldova și BERD. Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluții alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situații excepționale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a menționat că mizează în continuare pe calea tradițională de livrare a gazelor cu tranzit prin Ucraina. „Contăm pe faptul că cele două părți, Rusia și Ucraina vor ajunge la un numitor comun și Republica Moldova va primi gaze naturale la un preț mult mai avantajos”, a mai spus Chicu.

Directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, a menționat și faptul că la acest proiect s-a lucrat din septembrie, la solicitarea guvernului, iar semnarea acordului semnifică că "moldovenii vor putea să își încălzească casele și să aibă o iarnă confortabilă”.

Advertisement

„Mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui „prieten la nevoie”, a declarat Matteo Patrone.

Gaze suficiente pentru o lună de consum

Documentul prevede că BERD va emite o scrisoare de credit la cerere, de standby, de până la 50 de milioane de dolari pentru a garanta obligațiile de plată ale Energocom, importatorul de energie al statului din Moldova. Acordul financiar va permite Energocom să achiziționeze, de la Naftogaz din Ucraina, un volum de gaze suficient pentru o lună de consum, pentru a evita orice risc de aprovizionare.

Naftogaz va procura, prin licitații deschise cu furnizori din Uniunea Europeană, până la 0,4 miliarde de metri cubi de gaz, care va fi livrat către Energocom și distribuit consumatorilor din Moldova de către Moldovagaz.

Scrisoarea de credit a BERD va facilita o întârziere de 180 de zile a plății pentru Naftogaz, ceea ce va oferi Energocom timp pentru încasarea creanțelor de la clienți și plata facturilor. În cazul în care Energocom nu este plătit la timp și nu dispune de fonduri suficiente pentru a plăti Naftogaz, compania ucraineană poate solicita scrisoarea de credit a BERD.

Garanția Guvernului

Documentul mai prevede că orice fonduri utilizate în baza scrisorii de credit vor fi rambursate de către statul moldovenesc.

Ca parte a acordului cu BERD, Moldova s-a angajat să facă reforme în sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislației secundare pentru liberalizarea pieței și diversificarea surselor de aprovizionare și implementarea unui plan de acțiune pentru îmbunătățirea guvernanței corporative la Energocom.

Consolidarea securității energetice a Moldovei este una dintre prioritățile BERD în țară. Banca a cofinanțat interconexiunea electrică a Moldovei cu România și intenționează să co-finanțeze și construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău.

Republica Moldova, impreună cu regiunea transnistreană, consumă circa 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an.Oportunitati