Noul nume al lui Plahotniuc: Vladislav Novak. E căutat în SUA, România și Marea Britanie

shadow
Miercuri, 11.12.2019 15:50   2110
Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, este căutat în România, Marea Britanie și SUA inclusiv sub numele Vladislav Novak, cea de-a doua sa identitate din Republica Moldova, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA).

CNA a prezentat și o cronologie a acțiunilor întreprinse în privința lui Vladimir Plahotniuc, inclusiv copii ale demersurilor adresate către autoritățile celor trei state și reprezentanțelor diplomatice din Republica Moldova, menționând că o face "în legătură cu multiplele adresări ale instituțiilor media privind acțiunile Centrului Național Anticorupție în cadrul unor dosare de căutare, dispuse de către Procuratura Anticorupție, care îl vizează pe învinuitul Vladimir Plahotniuc".

1. În scopul efectuării investigațiilor în vederea stabilirii locului aflării învinuitului Vladimir Plahotniuc, subdiviziunea specializată a CNA a pornit dosarul de căutare 2019970029. La data de 10 octombrie 2019, în baza ordonanței procurorului din cadrul Procuraturii Anticorupție, persoana a fost anunțată în căutare locală.

2. La 15 octombrie 2019, prin scrisoarea nr. 10907, Procuratura Anticorupție a expediat în adresa CNA mandatul judecătoresc nr. 14-722/19 din 11.10.19 prin care a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pe numele învinuitului.

Advertisement

Respectiv, pe 17 octombrie 2019, cererea de anunțare în căutare internațională cu scop de arestare și extrădare, conform scrisorii 05/02-2428, a fost expediată prin e-mail în adresa Centrului cooperare polițienească internațională, aceleași acte fiind transmise și prin poștă.

3. Tot în data de 17 octombrie 2019, ordonanța de căutare interstatală a fost expediată și în adresa Serviciului Tehnologii Infromaționale al MAI în vederea anunțării în căutare interstatală a învinuitului.

4. Ulterior, pe 18 octombrie 2019, prin scrisoarea 34/10-18896, CCPI a informat CNA că solicitarea de anunțare în căutare pe canalele Interpol în vederea arestării și extrădării învinuitului a fost transmisă în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol.

5. Totodată, pe 31 octombrie 2019, CNA a adresat un demers către Direcția Generală Anticorupție din cadrul MAI din România referitor la aflarea învinuitului în or. Iași în perioada 25-28 octombrie 2019. Pe 5 noiembrie, în răspunsul adresat CNA, MAI a informat că demersul a fost redirecționat către Inspectoratul General al Poliției Române.

6. La data de 4 decembrie 2019, în scopul orientării autorităților competente în vederea identificării locului aflării învinuitului au fost expediate demersuri și la Ambasadele Regatului Unit și a Statelor Unite ale Americii din Republica Moldova.

7. Suplimentar, la 10 decembrie 2019, CNA a sesizat Centrul Cooperare Polițienească Internațională, Ambasadele României, Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit din Moldova despre faptul că învinuitul deține încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Novak Vladislav.

Din copiile scanate ale tuturor actelor referitoare la acțiunile CNA în dosarul de căutare se poate de aflat că Vladimir Plahotniuc s-ar fi aflat, în perioada 5-7 iulie și 18-20 noiembrie 2019, în orașul Miami, Florida, în apropierea hotelelor The Setai Miami Beach și Portofino Tower.Oportunitati