Greva transportatorilor de pasageri

shadow
Miercuri, 11.12.2019 07:10   1194
Circa 1.500 de curse auto vor fi suspendate pe 11 decembrie, iar unitățile de transport vor staționa în localități. Acțiunea are loc în semn de protest față de refuzul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a ajusta tarifele la serviciile de transport.

În acest sens, Consiliul Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a înregistrat o cerere la Primăria Chișinăului, prin care cere să fie închisă circulația în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale (PMAN).

Potrivit unui anunț al președintelui Consiliului APOTA, Oleg Alexa, 400 de unități de transport vor fi parcate în PMAN, începând cu ora 10.00.

Moștenire de la Guvernul Filip

Acțiunile de protest ale transportatorlor au început încă în iunie 2019, imediat ce s-a schimbat puterea. Adică după plecarea Guvernului Filip, care a amânat în decurs de trei ani adoptarea unei decizii de ajustare a tarifelor la transportul de pasageri. 

Or, tariful actual pentru o călătorie în transportul interurban este de 48 de bani pe kilometru și este în vigoare încă de pe 1 noiembrie 2013, iar el nu acoperă deja de 5-6 ani costurile de transport.

Transportatorii cer executarea deciziilor mai vechi ale instanțelor de judecată, dar și a angajamentelor asumate de fostele Guverne privind ajustarea tarifelor. Totodată ei susțin că tărăgănarea ajustării tarifelor duce la distrugerea ramurii, care și așa se confruntă cu un deficit acut de cadre: de la șoferi, la dispeceri, mecanici etc.

Amânarea ajustării tarifelor de către autorități i-a forțat pe transportatori să înăsprească cerințele și să ceară de exemplu o majoare de aproape două ori a tarifului pentru o călătorie în transportul interurban: de la 48 de bani pe kilometru la 92 de bani pe kilometru.

Advertisement

Soluțiile și promisiunile guvernanților 

Anterior Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că Guvernul dezaprobă decizia transportatorilor de a suspenda sute de curse, blocând astfel circulația cetățenilor.

"Pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor condiționalități, putem vorbi despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor", susținea MEI.

Potrivit MEI, transportatorii doresc majorarea imediată a tarifului de la 48 de bănuți până la 92 de bănuți per km, fără ca să ia în calcul impactului negativ asupra cetățenilor.

"La moment se lucrează asupra unui proiect de lege de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, care ... va fi supus consultărilor publice, astfel permițând tuturor să se expună asupra calității și modalității de deservire a serviciilor rutiere din țara noastră", se arăta într-un comunicat de presă al MEI de la începutul lunii octombrie 2019. De atunci însă nu s-a întreprins practic nimic.

Actualul premier Ion Chicu a declarat că situația poate fi soluționată doar prin negocieri și nu prin greve și acțiuni de protest.

Autoritățile nu execută deciziile instanțelor

Aminitim că fostul Minister al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), împuternicirile căruia au fost preluate de Ministerul Economiei, a fost obligat prin hotărîrea Curții de Apel Chișinău din 24 decembrie 2012, menținută pe 8 august 2013 de Curtea Supremă de Justiție, să majoreze tariful până la 58 de bani pentru kilometru.

Or, în conformitate cu o tranzacție de determinare a modalității de executare a hotărârii instanței, ministerul a decis să majoreze treptat prețul călătoriei, cu 10 bani (de la 38 la 48 de bani - din 1 noiembrie 2013) și cu încă 10 bani - până la 58 de bani pentru un kilometru de la 1 aprilie 2015.

Ultima nu a fost executată de minister. Pe parcursul anilor, transportatorii de câteva ori au solicitat ajustarea tarifelor, dar autoritățile au refuzat invocând diferite tertipuri, inclusiv și pentru că se apropie alegerile, așa cum s-a întâmplat în 2014 și în 2018.

O soluție alternativă ar fi adoptarea unui plan pe termen mediu de liberalizare a tarifelor la transportul auto de călători, practică aplicată în majoritatea țărilor UE.Oportunitati