Creşterea preţurilor s-a accelerat

shadow
Miercuri, 11.12.2019 06:45   862
Rata anuală a inflației a urcat, în noiembrie, la nivelul de 7,1%, față de 6,8% în luna precedentă, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. În decembrie ar putea trece de 8%.

Această evoluţie s-a datorat în special majorării cu 11,8% a preţurilor la produsele alimentare, în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare au crescut cu 4,6%, iar cele la serviciile prestate populaţiei – cu 3,5%.

Totodată, potrivit BNS, indicele prețurilor de consum în luna noiembrie a crescut cu 0,8% față de octombrie, ca urmare a majorării preţurilor la produsele alimentare cu 1,9% și la mărfurile nealimentare cu 0,1%.

Evoluţia ratei inflaţiei confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se aştepta ca indicele prețurilor de consum să crească până la finele anului 2019.

Advertisement

Unul dintre factori erau tarifele la utilităţi.

Astfel BNM anticipa în Raportul asupra inflației nr. 4, lansat la începutul lunii noiembrie că „rata anuală a inflației va atinge maximul de 8,0 la sută în trimestrul IV 2019, după care se va diminua continuu până sfârșitul anului 2020 și, ulterior, se va stabiliza în proximitatea țintei inflației spre sfârșitul orizontului de prognoză (nivelul minim de 4,3 la sută în trimestrele I și III 2021)”.

Pe de altă parteб Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o rată a inflației la sfârșitul acestui an de 7,5%, în timp ce media anuală nu va trece de 5%.

Pentru 2020 se estimează o rată a inflaţiei de 5%, deşi în primul trimestru se poate atesta o creştere mai semnificativă, după care ar urma să aibă loc o descreștere.Oportunitati