Ajutoare de stat de sute de milioane de lei. Cine sunt principalii beneficiari

shadow
Miercuri, 11.12.2019 05:57   1641
În anul 2018 valoarea ajutorului de stat raportat, inclusiv prin SIEG (Sistemul de Interes Economic General) a fost de 1,11 miliarde lei, ceea ce constituie 0,58% din PIB, anunță Consiliul Concurenței.

De acest ajutor au beneficiat doar 2.290 de persoane juridice și fizice, care desfășoară activități economice, inclusiv companii ale statului.

Consiliul Concurenței a autorizat însă doar 41% (454,1 milioane lei) din valoarea ajutorului de stat raportată.

Datele Consiliului Concurenței relevă o creștere cu circa 32% a ajutorului de stat raportat comparativ cu anul 2017. În același timp valoarea acestuia este de 2,6 ori mai mică decât a fost în 2016.

Sursa: Raportul Consiliului Concurenței privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2018

Această diferență majoră se explică prin volumul uriaș de scutiri de taxe și reduceri la plata impozitelor (facilități fiscale și vamale) acordate în 2016, când a depășit volumul de 2,36 miliarde de lei, de 7,5 ori mai mare decât în 2018 (318 milioane lei).

Advertisement

Pe de altă parte Consiliul Concurenței precizează că valoarea estimată a ajutorului de stat, inclusiv valoarea măsurilor de sprijin acordate sub formă de facilități fiscale a fost în 2018 mai mare cu peste 50%, decât cea raportată - circa  1,76 miliarde lei, ceea ce reprezintă 0,93% din PIB.

Majoritatea ajutorului de stat din 2018 a fost sub formă de subvenții și subsidii - circa 524 milioane lei, și scutiri de taxe și reduceri la plata impozitelor - 318 milioane lei.

Sursa: Raportul Consiliului Concurenței privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2018

În cazul subvențiilor e vorba de alocațiile din Fondul de dezvoltare rurală, adică subvențiile pentru agricultori, iar în cazul facilităților fiscale și vamale printre beneficiarii principali se numără atât parteneriate private precum cel din domeniul serviciul dializei, sau din domeniul jocurilor de noroc, dar și IT Park Moldova.

Menționăm că autorul de stat este o componentă a politicii economice și în special a politicii de concurență datorită impactului acestuia asupra mediului concurențial. Prin politica în domeniul ajutorului de stat se urmărește corectarea eșecurilor pieței și consolidarea economiei naționale.

Datele oficiale arată însă că eficiența ajutoarelor de stat este însă una extrem de redusă.Oportunitati