De ce 7 companii aeriene din Moldova sunt interzise în UE

shadow
Marţi, 10.12.2019 04:30   3263
Șapte companii aeriene din Republica Moldova nu îndeplinesc standardele de siguranță și fac, din acest motiv, obiectul unei interdicții de exploatare sau al unor restricții operaționale în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a dat luni publicității o listă revizuită a 115 companii aeriene care nu îndeplinesc standardele internaționale de siguranță și, în consecință, sunt supuse unor interdicții de a opera în Uniunea Europeană, informează un comunicat al executivului comunitar.

Prin Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță se urmărește garantarea celui mai ridicat nivel de siguranță aeriană pentru pasagerii europeni și pentru toți ceilalți pasageri care călătoresc în Uniunea Europeană.

Printre companiile aflate pe această listă se numără: Valan ICC SRL, Aim Air SRL, Air Stork SRL, Megaviation SRL, Pecotox - Air SRL, Terra Avia SRL și Fly Pro SRL, care sunt înregistrate în Republica Moldova. De notat că aceste companii nici până acum nu zburau în acest spațiu.

Potrivit autorității europene toate companiile aeriene din Republica Moldova, cu excepția a trei - Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo, au fost incluse pe această listă din cauza lipsei de supervizare din partea Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova,

"Decizia de astăzi este o dovadă a eforturilor noastre neîntrerupte de a oferi cel mai ridicat nivel de securitate, nu doar pentru călătorii europeni, dar și pentru cei din întreaga lume, pentru că siguranță aeronautică nu cunoaște granițe sau naționalități", a declarat comisarul european pentru transport, Adina Vălean.

Advertisement

Conform listei revizuite publicate luni, 115 companii aeriene fac obiectul unei interdicții de exploatare în Uniunea Europeană: 109 înregistrate în 15 state din cauza lipsei de supervizare din partea autorităților aeriene din acele țări, iar alte șase pe fondul îngrijorărilor privind securitatea companiilor respective: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Surinam), Med-View Airlines (Nigeria) și Air Zimbabwe.

Alte trei companii aeriene fac obiectul unor restricții operaționale și pot efectua zboruri către UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Air Koryo (Republica Populară Democrată Coreeană), Air Service Comores (Comore) și Iran Air (Iran).

Actualizarea Listei transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță se bazează pe avizul unanim al experților în domeniul siguranței aviației din statele membre, care s-au reunit în perioada 20-21 noiembrie 2019 sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranța aeriană (ASC).

Comitetul este prezidat de Comisia Europeană cu sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA). Comisia pentru transport din Parlamentul European a sprijinit la rândul său actualizarea. Prin această evaluare se stabilește dacă sunt respectate standardele internaționale de siguranță, în special standardele promulgate de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).

Amintim că în luna aprilie 2019, Autoritatea Aeronautică Civilă anunța că 11 companii din Republica Moldova nu mai dreptul de a efectua zboruri în spațiul aerian al Uniunii Europene.Oportunitati