Incertitudinea privind asigurarea cu gaze de la 1 ianuarie 2020 se menține

shadow
Luni, 09.12.2019 18:39   1666
Şanse tot mai mici ca de la 1 ianuarie 2020 Republica Moldova să primească gaze din Rusia, tranzitând Ucraina. Cel puțin așa rezultă din ultimele evoluții a negocierilor dintre Gazprom și Naftogaz.

Șeful Direcției livrare gaze din cadrul Moldovagaz, Valentin Tonu susține că în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei se pregătește aprovizionarea cu gaze a țării noastre în flux revers prin culoarul transbalcanic.

Contractul ar putea fi semnat abia la finele lunii decembrie

Contractarea capacităților disponibile de transport gaze din Bulgaria și România este planificată pentru perioada 16-20 decembrie 2019, anunță Moldovagaz. Gazele vor fi la fel de la Gazprom.

Totodată, s-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina (Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei) pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe și Căușeni.

Din partea Republicii Moldova Acordul va fi semnat de către Moldovagaz, în calitate de proprietar al întregii infrastructuri de transport gaze al Republicii Moldova, care va îndeplini și funcțiile de organizator al serviciului de transport gaze, inclusiv pe teritoriul Transnistriei, SRL Moldovatransgaz, în calitate de operator de transport gaze pe teritoriul din dreapta Nistrului, iar din partea Ucrainei – de către „Operatorul sistemului de transport gaze”.

Advertisement

În același timp, se vor mai încheia Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei și Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a ordonat ca toate aceste documente să fie coordonate până pe 12 decembrie 2019 și transmise spre aprobare în cel mai scurt timp organelor de conducere ale companiei. Semnarea acestor acorduri va avea loc până la finele 2019.

Aminitim că lucrările de reconstrucție care se efectuează pentru asigurarea alimentarii cu gaze naturale în regim revers a tuturor consumatorilor Republicii Moldova, urmează a fi finalizate de către Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz pe 15 decembrie 2019. E vorba de alternativa de procurare a gazelor naturale la hotarul cu Romania (SMG Isaccea) și Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul prin rețelele magistrale din culoarul transbalcanic. 

Fostul și actualul premier se acuză reciproc

Pe de altă parte fostul premier Maia Sandu afirmă că noua guvernare demonstrează impotență și pune în pericol securitatea energetică a țării.

„Au mai rămas doar 3 săptămâni până la sfârșitul anului, și, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie. Noi am identificat două soluții de alternativă: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și procurarea prin Naftogaz, pe la nordul țării. Chiar pe 12 noiembrie, ziua când PD și PSRM au demis în mod cinic guvernul, noi urma să finalizăm discuțiile cu operatorii din România, Ucraina și Bulgaria. După plecarea noastră de la guvernare, discuțiile cu România și Ucraina s-au blocat. Politica externă dezastruoasă a guvernării lui Dodon (care a adus ofense și Bucureștiului, și Kievului) pune în pericol securitatea energetică a țării”, afirmă fostul premier.

În același timp premierul Ion Chicu a chemat cetățenii la calm, fără a oferi detalii privind soluțiile identificate și a acuzat-o pe fosta șefă a Guvernului că a lăsat țara nepregătită.

„Îngrijorații și potenții, care toată vara s-au ocupat de preluarea schemelor, reparații costisitoare din bugetul public al curții blocului unde trăiesc, dar și alte isprăvi de genul acesta - în loc să pregătească țara de sezonul rece, caută disperat să „greiereze” ceva, numai să nu-i uite lumea...”, a comentat Chicu pe pagina sa de Facebook. 



Oportunitati