Comerțul online - sursă de evaziune fiscală în proporții uriașe, susține Les Echos

shadow
Luni, 09.12.2019 07:16   2999
Una dintre cele mai controversate măsuri fiscale ce ar urma să fie aplicate în Republica Moldova, de la 1 ianuarie 2020, este TVA pentru serviciile electronice prestate de agenții economici nerezidenți către populație.

Estimările Guvernului arată că măsura ar urma să aducă venituri de circa 100 milioane de lei la buget deja în 2020, ceea ce denotă că acest segment de piață este deja unul dezvoltat, iar valoarea comerțului online este una sensibil de mare, dacă autoritățile au decis să meargă la acest pas.

Şi cea mai dinamică piață va fi taxată

Acest pas pare unul logic. Mai ales în condițiile în care sunt necesare resurse pentru a putea susține financiar toate inițiativele sociale și, pe alocuri, populiste ale guvernării. 

Efectul noii taxe ar putea fi altul decât cel așteptat, susține vicepreședintele Partidului Platforma „DA”, Igor Munteanu, președintele noii comisii parlamentare pentru control asupra bugetelor publice. 

El avertizează, într-un interviu cu Europa Liberă, că noua taxă pe comunicațiile electronice, inclusă în proiectul de buget pe 2020, este aproape imposibil de pus în practică și ar putea „izola” Republica Moldova, prin faptul că marile companii de comunicații ar putea pleca de aici. 

"Însăși ideea de politică fiscală, de a fiscaliza comerțul electronic și alte servicii oferite de către giganții globali în acest domeniu riscă întrebarea: dar cum o să reușiți să-i impuneți să se înregistreze în Republica Moldova? Ce interes au acești giganți să-și piardă timpul cu contabilitatea din Republica Moldova, atunci când ei pot pur și simplu să decupleze Republica Moldova de la serviciile lor", afirmă deputatul.

Estimările făcute de economistul Veaceslav Ioniță arată că această piață înregistrează o creștere anuală de 30% și este cea mai dinamică din țară. El estimează că în 2020 procurările on-line de peste hotare vor fi de aproape 6 miliarde lei, iar în mai puțin de 3 ani vor depăși 10 miliarde de lei.

Altfel spus dacă toate aceste operațiuni ar fi fiscalizate, bugetul țării poate acumula venituri de 10 ori mai mari, decât a planificat. 

”Moldovenii în ultimii câțiva ani au devenit consumatori din ce în ce mai activi a divertismentului on-line, iar cei mai mari furnizori a acestor servicii sunt de peste hotarele țării și nu au relații fiscale cu autoritățile din Moldova”, menționează Veaceslav Ioniță în analiza publicată pe blogul său.

Advertisement

Les Echos: Fraudă masivă de TVA în comerțul online

Problema neplății TVA în comerțul online este actuală în toată Europa, în acest sens fiind elaborată și o Directivă a Uniunii Europene, fapt ce deja a stârnit nemulțumirea unor giganți din domeniu.

Aici este elocvent cazul Franței, unde pentru prima dată Inspectoratul General de Finanțe (Fiscul francez) a documentat exact fenomenul, iar amploarea prejudiciului depășește cu mult scenariile cele mai pesimiste. Astfel frauda de TVA este menționată ca fiind una dintre principalele ”găuri” de venituri pentru bugetul de stat, fără a putea fi cuantificată în mod exact. .

Conform raportului elaborat de Fiscul francez și citat de cotidianul Les Echos, 98% dintre vânzătorii înregistrați în domeniul comerțului electronic (Amazon, Cdiscount) nu sunt înregistrați pentru TVA în Franța. În timpul controlului doar 538 din 24.459 vânzători au fost cu acte în regulă.

Această cifră este cu atât mai îngrijorătoare cu cât aceste „piețe online” au crescut considerabil în ultimii ani. Comerțul prin Amazon reprezintă acum 58% din piață, față de 3% acum douăzeci de ani. La Cdiscount, această cotă ar fi cuprinsă între 30% și 40%. Întreaga piață de comerț online din Franța e estimată la 92,6 miliarde de euro, potrivit Inspectoratului General de Finanțe.

Neplata TVA duce la o denaturare majoră a concurenței

Datorită schemei, "vânzătorii beneficiază de un avantaj de preț de 20% în comparație cu companiile care își îndeplinesc obligațiile fiscale privind TVA, creând astfel o denaturare majoră a concurenței”, subliniază raportul.

Fără a evalua valoarea acestei fraude, inspectorii financiari consideră că „sumele aflate în joc sunt considerabile”. Direcția Națională de Investigații Fiscale (DNEF), care lucrează pe această temă, a constatat că din 43 de vânzători auditați, cifra de afaceri care a eludat TVA a fost de 285 milioane de euro. Iar acesta este doar un eșantion mic printre zecile de mii de vânzători.

Astfel în 2019, în Franța funcționau peste 100.000 de magazine online, de patru ori mai mult decât acum doi ani, din care 40% au domiciliul fiscal în China. DNEF a trimis informațiile către parchetul financiar național, suspectând „o fraudă masivă de TVA în sectorul platformelor online mari”.

Teoretic, vânzătorii chinezi trebuie să numească un reprezentant fiscal în Franța pentru a-și îndeplini obligațiile de TVA, imediat ce suma vânzărilor depășește 35.000 de euro sau utilizează serviciul de livrare Amazon (sau o altă platformă). Dar actorii străini judecă procedurile ca fiind prea complexe în Franța.

Potrivit Les Echos, transpunerea în practică a directivei europene, va soluționa parțial această problemă. Din 2021, platforme precum Amazon sau Cdiscount vor deveni responsabile de plata TVA pentru vânzătorii lor online. „Această schemă va acoperi un număr mare de comercianți dar nu va putea include toate situațiile posibile”, spune Fiscul francez

Anumite tranzacții pentru furnizorii stabiliți în afara UE ar putea fi și ele excluse. Pentru a merge mai departe, Finanțele studiază posibilitatea introducerii a mecanismului split-TVA prin intermediul băncilor, mai susține Les Echos.

De notat că în și în alte state din UE chestiunea taxării comerțului online și, mai ales, a giganților mondiali este pe agenda autorităților. De exemplu, în România a fost elaborat în acest an și documentul "Politică publică în domeniul comerțului electronic", în care se susține că "tratamentul fiscal diferit al persoanelor care vând în mediul on-line le permite acestora să practice prețuri semnificativ sub cele medii de piață, aceștia nefiind obligați să plătească TVA, accize, impozit pe profit etc."



Oportunitati