Cele trei obstacole în calea integrării IMM-urilor din Moldova în lanțurile valorice globale

shadow
Duminică, 08.12.2019 09:08   1181
Deși sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) reprezintă aproape 98,7% din totalul întreprinderilor din Republica Moldova, angajând circa 60,7 % din totalul forței de muncă, acesta este încă slab integrat în lanțurile valorice globale.

Potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), citat de Ministerul Economiei, IMM-urile din Moldova se ciocnesc cu trei mari obstacole privind integrarea în lanțurile valorice globale: nivelul scăzut de competitivitate a procesatorilor de produse alimentare locale, accesul limitat la piețele externe, precum și conectarea la rețelele de supermarketuri.

„Constatările OECD ne vor ajuta să actualizăm politicile din domeniu, astfel încât să ajungem să colaborăm cu noi parteneri internaționali de valoare, să accesăm piețe noi, să ne diversificăm produsele spre export, dar și să eliminăm barierele tehnice care apar în calea comerțului”, susține secretarul de stat, Iuliana Drăgălin.

Advertisement

De notat că autoritățile de mult timp susțin că lucrează asupra unui program de sprijin care va stimula crearea de legături de afaceri între producătorii locali din sectorul agroalimentar și rețele de comercianți.

Potrivit MEI acest program constituie unul dintre obiectivele strategice de dezvoltare a producătorilor autohtoni care fac parte din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM).Oportunitati