Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 2 – 7 decembrie 2019

shadow
Duminică, 08.12.2019 02:49   1169
• Țigările de contrabandă cuceresc piața din Moldova. • „Războiul gazelor” dintre Ucraina și Rusia a ajuns în Moldova. • VIDEO - Metalferos nu mai este monopolist pe piața metalelor uzate. • Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar.

Pe 1 decembrie 2019 se împlinesc 100 de ani din momentul când și-a deschis ședințele primul Parlament al României Mari, apărute după Marea Unire din anul 1918. Cel care a deschis ședința și a ținut primul discurs a fost Vasile Stroescu, boier basarabean ales senator într-o circumscripție din Basarabia. Vasile Stroescu – boierul basarabean, care a fost primul președinte al Parlamentului României Mari.

***

Ţigările de contrabandă sau de origine necunoscută au ajuns să dețină o cotă de 5,3% din piață, relevă primul studiu al pieței ilegale de țigarete din Moldova, realizat în 2019 de Ipsos, una dintre cele mai mari companii de cercetări de piață din lume. Câte țigări de contrabandă se vând în Moldova: la Florești deja 27% din țigarete sunt de contrabandă.

***

„Războiul gazelor” dintre Ucraina și Rusia a ajuns în instanțele din Moldova: compania Naftogaz din Ucraina a depus o cerere privind recunoașterea și încuviințarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii Institutului Arbitral a Camerei de Comerț din Stockholm. Naftogaz din Ucraina ar putea prelua controlul activelor Gazprom din Moldova?

Întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz anunță că lucrările de reconstrucție la infrastructura gazieră de la Stația de Măsurare Gaze Căușeni, care vor permite asigurarea cu gaze naturale în regim revers, vor fi gata în 10 zile. Când vom avea cale alternativă de import a gazelor?

***

Metalferos, întreprindere controlată de stat, a pierdut recent monopolul asupra exportului de metale uzate. VIDEO - Metalferos nu mai este monopolist pe piața metalelor uzate.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins, pe 4 decembrie 2019, la SA Metalferos și alte companii interpuse: 7 persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Percheziții la un milionar. Procurorii spun că ar fi parte la schemele de la Metalferos.

***

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pe termen mediu, care operează modificări la Codul Fiscal, Codul Vamal, Legea cu privire la tariful vamal etc. Ce schimbări ne așteaptă în 2020 la capitolul taxe?

Proiectului Bugetului de stat pentru anul 2020 prevede cheltuieli de circa 45 miliarde lei, cu aproape 2,5 miliarde lei mai mult decât în 2019. Comisia Electorală vrea să cumpere 4.500 de calculatoare. Topul solicitărilor de bani de la buget, care nu au fost acceptate.

Advertisement

***

În următorii trei ani, plățile de la bugetul de stat pentru deservirea obligațiilor de plată, derivate din garanțiile de stat acordate în anii 2014-2015 pentru cele trei bănci, vor ajunge la circa 2,7 miliarde lei. Miliarde de lei de la buget pentru rambursarea miliardului.

În trimestrul III al acestui an, cele trei bănci aflate în procedură de lichidare au încasat 63,8 milioane lei. Unde-i miliardul? 50 de dosare penale și un prejudiciu de 35 miliarde lei.

***

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar. Informația a fost confirmată de Serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Ex-premierul Vlad Filat a stat închis 4 ani și 48 de zile.

***

Una dintre cele mai importante întreprinderi de stat, combinatul Tutun-CTC, a fost privatizată la începutul anului 2019 în condiții dubioase și fără o evaluare reală a valorii activelor. Câți bani a pierdut statul de la privatizarea Tutun-CTC?

Premierul Ion Chicu a mers într-o vizită de inspecție la șantier. Darea în exploatare a Arenei Chișinău se amână pentru luna aprilie 2020.

Președintele Igor Dodon a dat vina pe fostul Guvern condus de Maia Sandu pentru că Aeroportul Internațional Chișinău nu a fost returnat în gestiunea statului. Ce va fi mai departe cu Aeroportul Internațional Chișinău?

***

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat candidaturile la funcția de membru al Consiliului Moldindconbank: Nikolaos Barlagiannis, Nikolay Nikolov, Ana Spînu, Tamjid Hossain Basunia și Gaël, Jean-Marie, Ghislain, Gérard du Breil de Pontbriand. Cine sunt noii membri ai Consiliului Moldindconbank?

Moldova Agroindbank diversifică portofoliul destinat persoanelor juridice prin lansarea serviciului automatizat de încasare a numerarului prin intermediul bancomatelor cu funcția cash-in de ultimă generație. Încasarea numerarului la ATM pentru persoane juridice, exclusiv la MAIB.

Prestigioasa publicație dedicată industriei bancare The Banker a readus sectorul bancar din Republica Moldova în clasamentul celor mai bune bănci, după o pauză de peste 5 ani. The Banker a desemnat Banca Anului 2019 din Republica Moldova.

Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, și-a schimbat sigla și a adăugat un element nou, ce arată apartenența la Grupul Financiar Banca Transilvania. Rebranding la una dintre cele mai mari bănci din Moldova.

***

Prețul la miezul de nucă scade în continuare și a ajuns, la începutul lunii decembrie 2019, la nivelul de 70-75 lei pentru un kilogram de miez de calitate. Astfel, față de începutul lunii noiembrie 2019, prețul s-a redus cu circa 30 de lei. Cine este de vină pentru scăderea prețului la miezul de nucă?

***

Impozitarea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2020 va aduce de 2,5 ori mai puține venituri la bugetul de stat, comparativ cu estimările Guvernului, arată o analiză realizată de  Date Inteligente SRL (iData). Lupta pentru tichetele de masă continuă: impactul taxării acestora ar putea fi contrar estimărilor?

***

Consiliul Concurenței a declarat compatibilă cu mediul concurențial operațiunea de concentrare economică, care urmează a se realiza prin preluarea de către Moldretail Group SRL a companiei Business Global Parc SRL. Cum un milionar moldovean cumpără afacerea altui milionar.

***

MTender, un sistem electronic de achiziții publice creat cu suportul BERD și al Uniunii Europene, a ajutat Moldova să economisească 25 de milioane de euro. Softul care a permis Moldovei să economisească aproape jumătate de miliard de lei.

***

Nici în anul 2019, la punctul de trecere a frontierei de stat „Novosavițkaia-Cuciurgan” nu a fost introdus controlul în comun moldo-ucrainean, potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii. O nouă amânare a controlului comun la frontiera moldo-ucraineană.

***

Deși cetățenii Republicii Moldova au dreptul să călătorească în țările spațiului Schengen fără vize, în baza pașapoartelor biometrice, consulatele UE din Republica Moldova au continuat să elibereze Vize Schengen. Câte Vize Schengen au fost eliberate în Moldova după liberalizarea regimului de vize?

***
Teme:

Oportunitati