O nouă amânare a controlului comun la frontiera moldo-ucraineană la punctul Novosavițkaia-Cuciurgan

shadow
Vineri, 06.12.2019 07:40   914
Nici în anul 2019, la punctul de trecere a frontierei de stat „Novosavițkaia-Cuciurgan” nu a fost introdus controlul în comun moldo-ucrainean, potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Este de fapt al treilea an la rând când se amână introducerea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, la acest punct de trecere pe segmentul transnistrean.

Instituția nu oferă detalii privind cauzele, care nu au permis realizarea acestul control. În același timp, propune ca să fie permis importul produselor petroliere introduse prin punctul feroviar de trecere a frontierei Novosavițkaia – Cuciurgan pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, pentru agenții economici din regiunea transnistreană până pe 30 iunie 2020.

Inițial, o hotărâre de Guvern prevedea vămuirea la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosavițkaia - Cuciurgan, până pe 31 decembrie 2016.

Ulterior, la fiecare jumătate de an, Guvernul a extins termenul cu încă 6 luni, până va fi introdus controlul comun moldo-ucrainean.

Documentul a fost aprobat în conformitate cu decizia protocolară „Privind principiile reluării plenare a circulației trenurilor mărfare prin regiunea transnistreană”, după ce, în luna august 2016, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană pe calea ferată, prin punctele de trecere a frontierei Colbasna - Slobodca și Cuciurgan.

Advertisement

Astfel, importul carburanților pentru regiunea separatistă a fost redirecționat prin punctul de trecere al frontierei Ocnița, ulterior fiind transportat la stațiile de cale ferată Râbnița și Bender-2, făcând un ocol de 400 kilometri.

Ulterior, a fost instituit un mecanism de control vamal comun, care permite exportul mărfurilor direct prin regiunea transnistreană sub controlul deplin din partea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Această decizie corespunde intereselor companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului, căci scurtează semnificativ drumul de transportare a carburanților din Ucraina, susțin autoritățile.

În prezent, controlul comun se aplică la șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean, la „Pervomaisk – Cuciurgan”.

Republica Moldova și Ucraina au la frontieră 67 de puncte comune de trecere, dintre care 25 sunt pe segmentul transnistrean.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene și vine să consolideze siguranța frontierei după 26 de ani, timp în care din 939 km de frontieră un segment de 405 km a fost controlat doar de autoritățile nerecunoscute transnistrene. În aceasta perioada regiunea transnistreană și-a câștigat reputația de „gaură neagra” a Europei de Est, fiind suspectată de contrabandă, trafic de ființe umane și armament.

Însă autoritățile de la Tiraspol au perceput critic acțiunea, declarând că aceasta va genera o blocadă economică a regiunii.Oportunitati