Când vom avea cale alternativă de import a gazelor

shadow
Vineri, 06.12.2019 05:35   1230
Întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz anunță că lucrările de reconstrucție la infrastructura gazieră de la Stația de Măsurare Gaze Căușeni, care vor permite asigurarea cu gaze naturale în regim revers, vor fi gata în 10 zile.

Potrivit Moldovagaz lucrările sunt efectuate de specialiștii Moldovatransgaz cu suportul celor de la Tiraspoltransgaz.

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban spune că astfel va fi posibilă procurarea și importul gazelor naturale la hotarul cu Romania (SMG Isacea) și Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul în rețelele magistrale din culoarul transbalcanic.

Or există riscul sistării de la 1 ianuarie 2020, a tranzitului de gaze din Rusia prin Ucraina, în Moldova și alte state, care ne poate lăsa fără metan în toiul iernii, ceea ce poate fi o catastrofă pentru economia țării noastre.

Advertisement

Achiziția gazelor din surse alternative va fi efectuată de compania statului, Energocom, iar banii necesari îi va împrumuta Guvernul de la BERD în baza unui acord.

Ministerul Economiei susține că în situația în care există riscuri majore pentru Moldova (în cazul în care este sistat tranzitul de gaze naturale din Rusia prin Ucraina către Europa de Sud-Est), printre soluții identificate este și achiziționarea unui volum de metan pe piața ucraineană sau piețe UE la prețul de piață. Oportunitati