Softul care a permis Moldovei să economisească aproape jumătate de miliard de lei

shadow
Joi, 05.12.2019 12:39   954
MTender, un sistem electronic de achiziții publice, creat cu suportul BERD și al Uniunii Europene (UE), a ajutat Moldova să economisească 25 de milioane de euro (aproape jumătate de miliard de lei) de la lansarea acestuia, la sfârșitul anului 2018.

Potrivit BERD, economiile reprezintă diferența dintre valoarea bugetată a achizițiilor și valoarea plătită pentru contracte atribuite folosind MTender.

În ultimele 12 luni, noul sistem ce a costate 1,2 milioane de euro, a fost introdus în toate ministerele și 2.500 de instituții de stat din Moldova și reprezintă un efort important pentru transformarea fondurilor publice.

MTender sprijină întregul proces de achiziții publice, de la planificarea achiziției până la plata contractelor publice. El folosește abordarea „zero hârtie”, „o singură dată” și „o singură fereastră” și reduce timpul de licitație pentru organismele publice și timpul de așteptare pentru furnizori și contractanți.

Până în prezent, 50.000 de comenzi de cumpărare au fost publicate prin intermediul sistemului și au fost atribuite peste 26.000 de contracte. 

„Transparența completă și responsabilitatea sunt o parte majoră a unei administrații eficiente și curate.

Advertisement

Eliminarea practicilor dubioase economisește sume enorme de bani, face administrația publică mai eficientă și - prin furnizarea de servicii mai bune și mai eficiente din punct de vedere al costurilor - crește încrederea oamenilor în autorități. Moldova trebuie să păstreze impulsul reformei și să continue să lucreze pentru o revizuire radicală a sistemului, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale în guvernare și administrația publică", a declarat Angela Sax, șefa oficiului BERD din Moldova.

În ultimul său raport de tranziție 2019-2020 BERD arată că lipsa unei bune guvernări determină imprevizibilitatea care descurajează investițiile. Aceasta conduce la scăderea competitivității legată de costurile corupției și la un teren de joc neuniform care îi favorizează pe cei cu legături cu elitele conducătoare și dezavantajele altora.

Potrivit raportului, inegalitatea crescută care decurge dintr-o guvernare inadecvată a dat naștere unui „sentiment general de nedreptate și deziluzie cu politica”. O asemenea nemulțumire este și o cauză a emigrării.

Un sistem de achiziții electronice de ultimă generație este un element major al bunei guvernări, care ajută țările să beneficieze de beneficii economice și sociale.

BERD este unul dintre principaii investitori instituțional din Moldova și a investit până acum peste 1,3 miliarde de euro prin aproape 130 de proiecte. De asemenea, Banca ajută autoritățile să elaboreze politici care să îmbunătățească climatul de afaceri.Oportunitati