Cine este de vină pentru scăderea prețului la miezul de nucă

shadow
Joi, 05.12.2019 08:09   3635
Prețul la miezul de nucă scade în continuare și a ajuns la începutul lunii decembrie 2019, la nivelul de 70-75 lei pentru un kilogram de miez de calitate. Astfel în ultima săptămână el s-a redus cu 5 lei, iar față de începutul lunii noiembrie 2019 cu circa 30 de lei.

La miezul de nucă ce are o calitate mai joasă prețurile s-au diminuat și mai tare, până la 50-60 de lei pentru un kilogram, sau cu circa 20%, față de două săptămâni în urmă.

Citiți și:

Cât miez de nuci exportă Republica Moldova și ce cotă are firma cuscrului premierului Filip

Aceste evoluții sunt vizibile în special la piețele agricole, în timp ce companiile mari susțin că au redus nesemnificativ prețurile de achiziție, potrivit publicației east-fruit.com.

Prețul de achiziție depinde de mai mulți factori

Alături de evoluțiile de pe piețele externe și calitatea joasă a miezului de nucă, unul din factorii ce a influențat scăderea prețurilor este și aprecierea leului din ultima perioadă, comparativ cu dolarul și moneda europeană.

Or cea mai mare parte a miezului de nucă din Moldova este exportat în statele UE și prețurile de pe piața locală depind de cele de pe piețele externe.

Advertisement

Conducerea Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova confirmă că prețurile au scăzut dar susține că nu ar cunoaște cauzele.

Unii deputați afirmă că la mijloc ar fi reapariția schemelor și pozițiile monopol deținute de unele companii locale.

„Observ cu nemulțumire faptul că la o săptămână după căderea Guvernului Sandu, situația s-a inversat și a revenit cu exactitate la cea care reprezenta vârful din perioada crizei. Nu e vorba de nicio volatilitate pe piețele externe sau internaționale și, probabil, din cauza revenirii la schemele frauduloase din acest sector al miezului de nucă, acolo unde săracii sunt taxați și bogații huzuresc", declara săptămâna trecută deputatul blocului ACUM, Igor Munteanu.

Anterior, la mijlocul lunii octombrie 2019, Igor Munteanu anunța că Comisia economie, buget și finanțe, pe care o conducea, a realizat propria investigație, care a descoperit un șir de grave încălcări ale legislației și anume: "acțiuni concertate ale structurilor de stat, scheme frauduloase, falsuri, contrabandă, evaziune fiscală și distrugerea concurenței pe piața exportatorilor de nuci, în urma implicării guvernului Filip".

Cine deține jumătate din piață

Datele oficiale relevă cel mai mare exportator de nuci și miez de nucă, care a ajuns să dețină aproape jumătate din piață (circa 46%) este firma Maestro Nut SRL, cu venituri anuale de circa jumătate de miliard de lei și care este deținută prin intermediul a două companii, de omul de afaceri Rahmo Terek. Acesta a fost acuzat în repetate rânduri de comiterea unor ilegalități.

Compania Maestro Nut este urmată la mare distanță de companiile Prometeu ST SA (Tudor Slănină) - cu 14% și Monicol SRL (deținută de Dumitru Vicol, cuscrul fostului premier Pavel Filip) - cu 12%. 

Directorul companiei Monicol a declarat anterior că, în activitatea sa, nu a avut nicio tangență cu Pavel Filip și cu Partidul Democrat. Totodată, mai multe asociații de business au criticat atacurile la adresa acestuia.



Oportunitati