Percheziții la un milionar. Procurorii spun că ar fi parte la schemele de la Metalferos

shadow
Joi, 05.12.2019 09:17   3092
Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au descins pe 4 decembrie 2019, la SA Metalferos și alte companii interpuse. Drept rezultat, 7 persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

„Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe care urmărirea penală a fost pornită pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul SA Metalferos și alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 - 2019.”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Cum 2,17 miliarde lei au ajuns pe conturile Metalferos

Procurorii susțin că persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor, urmăreau scopul realizării unei sustrageri continue a mijloacelor financiare ale Metalferos.

Printre acestea se numără milionarul Alexei Ţimbrovski, care a condus Metalferos timp de aproape cinci ani și care încasa doar ca salariu, circa un milion de lei, fiind unul dintre cei mai bine plătiți manageri ai unei companii cu capital majoritar de stat.

Potrivit procurorilor ei (Ţimbrovski împreună cu alte persoane) au elaborat și au implementat în acest sens o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, falsificând documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase, în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzare către intermediari, diferența fiind însușită de către membrii grupului criminal organizat.

Advertisement

Investigațiile efectuate au stabilit că în perioada 1 ianuarie 2015 - 1 septembrie 2019, Metalferos a primit ca plată pentru metalul vechi, prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, 2,17 miliarde de lei, de la o altă întreprindere.

Procurorii nu oferă denumirea acesteia, dar cel mai probabil că era o companie conectată cu Uzina Metalurgică de la Râbnița, unde ajunge cea mai mare parte din metalul exportat de Metalferos.

Prejudiciu de 215 milioane lei

„Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei, susțin procurorii.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.

Rețea de companii ofshore

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între Metalferos și companii nerezidente.

În acest sens procurorii menționează companiile Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD și Rombat SA.

Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către Metalferos, era transferată, preponderent, în adresa companiilor Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.

Suma prejudiciului calculat la această etapă, ca rezultat al operațiunilor de export, constituie circa 133 milioane lei, mai susține Procuratura.

Perchezițiile, în număr de 48, au avut loc atât în cadrul companiilor vizate, cât și la domiciliile și automobilele bănuiților, inclusiv la ex-directorul general al Metalferos, Alexei Țâmbrovschi.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate, au fost depistate și ridicate calculatoare, ștampile, sigilii, documente, care au importanță pentru cauza penală. 

Cei implicați riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.Oportunitati