Ex-premierul Vlad Filat a fost eliberat din închisoare. A stat închis 4 ani și 48 de zile

shadow
Marţi, 03.12.2019 16:15   1864
Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar. Informația a fost confirmată de Serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Politicianul a fost eliberat condiționat de pedeapsă înainte de termen (în baza art.91 din Cod Penal) potrivit unei decizii a Judecătoriei Chișinău.

Victor Munteanu, avocatul fostului lider PLDM, a refuzat să ofere detalii la subiect, precizând că Vladimir Filat va comunica personal cu presa.

Fostul prim-ministru Vladimir Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma unui denunț al lui Ilan Şor.

Condamnat pentru corupție

El a fost condamnat pe 27 iunie 2016, la nouă ani de închisoare în penitenciar de tip închis.

Advertisement

Totodată, instanța a decis că ex-premierul demis pentru fapte de corupție va rămâne fără Ordinul Republicii, va fi obligat să plătească amendă de 60.000 de lei și nu va putea ocupa funcții publice timp de cinci ani.

Mai mult decât atât, instanța a decis confiscarea averii, dobândită ilegal, și a instituit măsura de siguranță prin confiscarea bunurilor și activelor pentru recuperarea „remunerației ilicite”. Era vorba de cinci automobile, cotele-părți deținute la companiile Ipteh din Moldova și Kapital Invest Company SA din România și 11 terenuri și imobile din Chișinău.

Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au menținut decizia primei instanțe.

Filat îl declara responsabil de condamnare pe fostul său coleg de guvernare, fostul deja lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

 Vladimir Filat a fost premier în perioada septembrie 2009-martie 2013, fiind demis de Parlament pentru acte de corupție. El este, totodată, și primul fost premier din Republica Moldova condamnat la închisoare.Oportunitati