Cine face parte din noua conducere de la Moldindconbank

shadow
Luni, 02.12.2019 09:47   2128
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), i-a aprobat vineri, 29 noiembrie 2019, în funcția de membru al Consiliului Moldindconbank pe Nikolaos Barlagiannis, Nikolay Nikolov, Ana Spînu, Tamjid Hossain Basunia, și Gaël, Jean-Marie, Ghislain, Gérard du Breil de Pontbriand.

Potrivit BNM, aceștia au o bogată experiență profesională relevantă profilului de activitate și modelului de business al Moldindconbank și dispun de competențele necesare pentru administrarea băncii în conformitate cu responsabilitățile încredințate.

Noi administratori temporari  

În aceeași ședință, Comitetul executiv al BNM a aprobat hotărârea privind revocarea unor administratori temporari ai Moldindconbank. Astfel, începând cu 02.12.2019, mandatele administratorilor temporari care exercitau funcțiile de membri ai Consiliului băncii vor înceta.

În același timp Banca Națională susține că, Comitetul de conducere al Moldindconbank va fi în continuare administrat de administratori temporari desemnați de către BNM, mandatele cărora rămân a fi valabile până pe 20 ianuarie 2020. E vorba de Victor Cibotaru și cei patru adjuncți ai săi. 

"Banca Națională apreciază dedicația și profesionalismul de care au dat dovadă Giedrius Steponkus, Sorin Andrei, Anna Gheorghiu și Elena Pungă pe parcursul exercitării mandatelor de administratori temporari, între anii 2016 și 2019", se arată în comunicatul BNM. 

Potrivit autorității bancare Moldindcondbank activează în regim normal și presteaza toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. 

Cine sunt noii membri ai Consiliului Moldindconbank 

Nikolaos Barlagiannis (Grecia) are o experiență vastă în conducerea companiilor mari, susține BNM.

Advertisement

Astfel el este director general al Stirom SA din România (parte a grupului elen Yioula Glassworks). Această experiență include atât gestionarea curentă, cât și cea strategică a companiilor, precum și gestionarea proceselor de restructurare, achiziții, fuziuni, emitere de titluri de valoare.  

Nikolay Nikolov (Bulgaria) dispune de o experiență diversificată, cu pondere semnificativă în domeniul consilierii în afaceri și în activitatea investițională, de asemenea în domeniul tehnologiilor informaționale și sectorul energetic. Nikolay Nikolov a acumulat experiență de peste 18 ani în exercitarea funcțiilor de conducere în cadrul mai multor companii din Bulgaria. 

Ana Spînu (Moldova) este doctor în științe economice, conferențiar universitar în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova. Ana Spînu dispune de experiență de peste 20 de ani în domeniul academic. 

Tamjid Hossain Basunia (Marea Britanie) în ultimii 10 ani a exercitat funcții de membru al Consiliului în cadrul unor bănci din Federația Rusă. E vorba de Vozrozhdenie Bank din Rusia, parte a gigantului bancar rus VTB, controlat de Guvernul rus). El dispune de o experiență de circa 38 de ani în domeniul auditului, făcând parte din echipa uneia din cele mai mari companii de audit cu renume mondial - PricewaterhouseCoopers, susține BNM. 

Gaël, Jean-Marie, Ghislain, Gérard du Breil de Pontbriand (Franța) este doctor în științe economice cu experiență semnificativă în sectorul financiar-bancar și în domenii conexe. În ultimii 10 ani a fost membru al consiliului în cadrul mai multor entități din sectorul financiar, inclusiv bănci mari din spațiul european (Franța, Slovenia).

Menționăm că alte două persoane, alese de Adunarea generală a acționarilor Moldindconbank din iulie 2019, nu au trecut filtrul Băncii Naționale. E vorba de  Sasho Penov (jurist și profesor universitar din Bulgaria) și Ventsislav Stoev (membru al board-ului Doverie Holding și acționar la Sopharma Properties REIT AD)

Moldindcinbank este a doua ca mărime instituție financiară din Moldova și în prezent președinte al băncii este Victor Cibotaru.Oportunitati