Ce va fi mai departe cu Aeroportul Internațional Chișinău

shadow
Joi, 05.12.2019 08:23   915
Președintele Igor Dodon a dat vina pe fostul Guvern condus de Maia Sandu pentru că Aeroportul Internațional Chișinău nu a fost returnat în proprietatea și gestiunea statului.

"Pe data de 10 septembrie, a fost inițiată anularea contractului de concesionare de către Agenția Proprietății Publice, împreună cu Ministerul Justiției, Guvernul. Astăzi, am constatat că acest dosar nici nu a fost pus pe rol. Luna septembrie, octombrie, noiembrie - trei luni de zile, acest dosar nu a fost pus pe rol. Întrebări către fostul Guvern: De ce? Şi către fostul ministrul al Justiției. Acest dosar a circulat în Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel. Curtea de Apel l-a întors la Judecătoria Chișinău. Pe urmă, la Râșcani și așa mai departe. Zero, până în ziua de astăzi", a declarat șeful statului.

Tergiversare intenționată?

El a susținut că multe evoluții ar arăta că acest lucru s-a făcut intenționat, iar totul ar fi fost un mare show și PR în luna septembrie.

"Cu anularea hotărârilor de Guvern, de concesionare, cu inițierea dosarelor în judecată, dar la modul practic Guvernul precedent nu a făcut absolut nimic. Mai mult ca atât, astăzi a apărut întrebarea în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, care a cerut informații pentru următoarea ședință: Cum putem califica întrevederea prim-ministrului și ministrului Economiei, în luna august sau iulie, cu pretinsul nou investitor Rothschild? Mă refer la întrevederea doamnei Maia Sandu și domnului Brânzan cu cel care a preluat gestionarea aeroportului de la Şor și care a declarat public că această preluare a fost discutată și s-a făcut cu acceptul conducerii Guvernului Republicii Moldova", a afirmat Dodon.

Advertisement

Fostul premier Maia Sandu nu a venit deocamdată cu o reacție la aceste acuzații, dar este evident că Guvernul nu poate impune instanțelor să examineze sau nu un dosar.

Anterior Maia Sandu a declarat: „Considerăm că acest contract de concesiune este unul abuziv, a fost încheiat cu multiple încălcări ale cadrului normativ în vigoare, fiind de asemenea în detrimentul interesului statului. Credem că există suficiente argumente pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău".

Cine gestionează Aeroportul

Amintim că cererea APP venea și după ce, pe 30 august 2019, compania NR Investments Ltd din offshorul Guernsey, deținută de baronul britanic Nathaniel Rothschild, a anunțat că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, deținută prin Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru.

Anterior, s-a anunțat că prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul ar fi fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd și doar după ce acest lucru a fost anunțat public.

De notat că timp de șase ani din momentul când pe 30 august 2013 Guvernul a semnat cu Avia Invest SRL contractul de Parteneriat public-privat (concesiune) a Aeroportului Internațional Chișinău, proprietarii firmei s-au schimbat de câteva ori și de fiecare dată autoritățile aflau post-factum.

Mai mult! Aceste schimbări nu au constituit niciun pretext pentru ca guvernele să iasă cu careva explicații.

Mai adăugăm că Igor Dodon a anunțat că, în curând, va fi organizat un concurs pentru atragerea unui investitor străin, care să amenajeze din banii proprii încă un aeroport internațional în Moldova, probabil, în baza infrastructurii din orașul Bălți. În acest mod, va fi spart monopolul Aeroportului din Chișinău, consideră șeful statului, care a respins informațiile potrivit cărora noile aeroporturi ar putea să aibă destinație militarăOportunitati