Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 25 – 30 noiembrie 2019

shadow
Sâmbătă, 30.11.2019 18:56   1121
Datoria externă a Moldovei va crește în 2020 cu jumătate de miliard de dolari. În 2020 deficitul bugetului va constitui 6,11 miliarde de lei. Liberalizarea din sectorul energetic și gazier arată bine doar la statistică.

Dezbaterile publice privind datoria externă și, mai ales, de la cine să ne împrumutăm și de la cine nu, au izbucnit cu o nouă putere. Dezbaterile au fost stimulate și ca urmare a unor declarații ale premierului Ion Chicu, precum și a promisiunii Moscovei de a acorda un credit de circa jumătate de miliard de dolari. Recorduri ale Guvernului Chicu: datoria externă va crește în 2020 cu jumătate de miliard de dolari.

Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, care a fost aprobat în regim de urgență de către Guvern. În anul 2020 deficitul bugetului va constitui 6,11 miliarde de lei.

Consiliul Asociației Investitorilor Străini a prezentat mai multe recomandări privind îmbunătățirea mediului de afaceri: fără patentă în comerț, continuarea reformei în justiție și revenirea la cota de 10% a TVA în Horeca.

***

Moldova se racordează extrem de lent la normele europene din domeniul energiei, gazelor, produselor petroliere și eficienței energetice. Mai bine stăm cu statistica din domeniu, unde am îndeplinit deja 90% din cerințe și angajamente. La restul suntem încă departe, iar la unele – doar la etapa incipientă. Liberalizarea din sectorul energetic și gazier arată bine doar la statistică?

În cazul în care din 1 ianuarie 2020 va fi sistat tranzitul de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina, Moldova va fi asigurată cu metan de către compania Naftogaz din Ucraina. O astfel de soluție era negociată de Guvernul Maia Sandu, iar acum – de Guvernul Chicu.

Vestmoldtransgaz SRL a reușit să contracteze ultimele companii pentru lucrările la lotul 6 al conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova. Cine va finaliza gazoductul Ungheni-Chișinău?

Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova, care asigură cu energie electrică circa 70% din populația țării, își schimbă denumirea în Premier Energy. Una dintre cele mai mari companii energetice din Moldova își schimbă denumirea.

***

Pe parcursul anilor 2013-2018, cu sprijinul Departamentul de Energie al SUA, în Republica Moldova au fost instalate 23 de sisteme staționare de detectare a radiației la mai multe puncte de trecere a frontierei și la Centrul de instruire al Serviciului Vamal. În acest scop, SUA au alocat circa 12 milioane de dolari.

***

Moody's Investors Service a confirmat ratingul de credit al Republicii Moldova la nivelul „B3 stabil”, dar constată că acesta este afectat de puterea economică și instituțională scăzută.

Advertisement

A se vedea detalii privind avertismentul de la Moody's.

În pofida instabilității politice, creșterea economică a Republicii Moldova a rămas robustă în 2019, potrivit Băncii Mondiale. Ce ne așteaptă în 2020-2022?

***

Republica Moldova a coborât o poziție în clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume. Câte taxe achită o companie din Moldova?

***

În anul 2018 salariul mediu lunar al unui angajat din cadrul Băncii Naționale a Moldovei a constituit ceva mai mult de 19.000 de lei, majorându-se cu circa 50% comparativ cu anul 2015, potrivit Curții de Conturi. A se vedea detalii privind salariile angajaților BNM.

La Bursa de Valori a Moldovei au fost scoase la vânzare trei pachete de acțiuni ale Energbank, ce reprezintă circa 40% din capitalul instituției financiare. A se vedea detalii privind licitația pachetului de acțiuni scos la mezat.

Banca Europeană de Investiții și Moldova Agroindbank își unesc forțele pentru susținerea și dezvoltarea companiilor din sectorul horticol și domeniile conexe. A se vedea detalii privind condițiile de finanțare.

***

Influența grupurilor de interese de pe piața asigurărilor din Moldova a luat o nouă turnură. La finele săptămânii trecute, Aurica Doina a fost demisă din funcția de Director Executiv al Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova. Care sunt cauzele demisiei?

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis încetarea înainte de termen a procedurii de redresare financiară a companiei General Asigurări SA. Şi-a majorat capitalul cu 6 milioane lei pentru a scăpa de procedura de redresare financiară?

***

În 2019 producătorii agricoli din țară au depus 7.480 de cereri de subvenționare în agricultură, în valoare de 1,18 miliarde lei. A se vedea detalii.

***

Auditorii Curții de Conturi constată că, la aproape un an de la concesionare, Î.S „Gările și Stațiile Auto” a ajuns în criză financiară. Gările auto au ajuns în prag de insolvență?

***

SA Moldtelecom, aflat în proprietatea statului are un nou șef. Cine este noul director general interimar?

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a fost angajat ca șef pe securitate în cadrul grupului Ascom, deținut de miliardarul Anatol Stati și cu datorii de milioane la bugetul de stat și de sute de milioane lei față de creditori. Miliardarul Anatol Stati a găsit bani ca să îl angajeze pe Cavcaliuc?

***

Deși are oficial doar un singur angajat, SRL Constar Invest ce deține luxosul sediu închiriat de Partidul Democrat, a înregistrat în anul 2017 un profit net impunător. A se vedea detalii privind profitul incredibil încasat de firma ce deține fortăreața democrată.

***

Grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, a semnat pe 25 noiembrie 2019 un contract de arendă a unor terenuri amplasate în Portul Internațional Liber Giurgiulești. A se vedea detalii privind scopul pentru care a fost luat în arendă, pentru 45 de ani, o parte din Portul Giurgiulești.

***

Şefii rafinăriei Petrotel Lukoil Ploiești din România, achitați în primă instanță într-un dosar cu prejudiciu de 1,7 miliarde de euro, vor fi rejudecați. A se vedea detalii privind dosarul, care are conexiuni cu cetățeni și companii petroliere din țara noastră.

***

Compania Trifoi Plus SRL, ce deține hotelul Familion din Chișinău, a depus cerere introductivă privind inițierea procedurii de insolvabilitate. A se vedea detalii privind motivul acesteia.

***

În perioada când a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și apoi premier, Iurie Leancă și familia sa ar fi primit circa 400.000 de dolari, de la o companie controlată de Anatol Stati și familia.

***
Teme:

Oportunitati