Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 25 – 30 noiembrie 2019

shadow
Sâmbătă, 30.11.2019 18:56   638
Datoria externă a Moldovei va creşte în 2020 cu jumătate de miliard de dolari. În 2020 deficitul bugetului va constitui 6,11 miliarde de lei. Liberalizarea din sectorul energetic şi gazier arată bine doar la statistică.

Dezbaterile publice privind datoria externă şi, mai ales, de la cine să ne împrumutăm şi de la cine nu, au izbucnit cu o nouă putere. Dezbaterile au fost stimulate și ca urmare a unor declaraţii ale premierului Ion Chicu, precum și a promisiunii Moscovei de a acorda un credit de circa jumătate de miliard de dolari. Recorduri ale Guvernului Chicu: datoria externă va creşte în 2020 cu jumătate de miliard de dolari.

Ministerul Finanţelor a prezentat proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, care a fost aprobat în regim de urgenţă de către Guvern. În anul 2020 deficitul bugetului va constitui 6,11 miliarde de lei.

Consiliul Asociației Investitorilor Străini a prezentat mai multe recomandări privind îmbunătățirea mediului de afaceri: fără patentă în comerţ, continuarea reformei în justiţie şi revenirea la cota de 10% a TVA în Horeca.

***

Moldova se racordează extrem de lent la normele europene din domeniul energiei, gazelor, produselor petroliere şi eficienţei energetice. Mai bine stăm cu statistica din domeniu, unde am îndeplinit deja 90% din cerinţe şi angajamente. La restul suntem încă departe, iar la unele – doar la etapa incipientă. Liberalizarea din sectorul energetic şi gazier arată bine doar la statistică?

În cazul în care din 1 ianuarie 2020 va fi sistat tranzitul de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina, Moldova va fi asigurată cu metan de către compania Naftogaz din Ucraina. O astfel de soluţie era negociată de Guvernul Maia Sandu, iar acum – de Guvernul Chicu.

Vestmoldtransgaz SRL a reușit să contracteze ultimele companii pentru lucrările la lotul 6 al conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova. Cine va finaliza gazoductul Ungheni-Chișinău?

Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova, care asigură cu energie electrică circa 70% din populația țării, își schimbă denumirea în Premier Energy. Una dintre cele mai mari companii energetice din Moldova își schimbă denumirea.

***

Pe parcursul anilor 2013-2018, cu sprijinul Departamentul de Energie al SUA, în Republica Moldova au fost instalate 23 de sisteme staționare de detectare a radiației la mai multe puncte de trecere a frontierei și la Centrul de instruire al Serviciului Vamal. În acest scop, SUA au alocat circa 12 milioane de dolari.

***

Moody's Investors Service a confirmat ratingul de credit al Republicii Moldova la nivelul „B3 stabil”, dar constată că acesta este afectat de puterea economică și instituțională scăzută.

Advertisement

A se vedea detalii privind avertismentul de la Moody's.

În pofida instabilității politice, creșterea economică a Republicii Moldova a rămas robustă în 2019, potrivit Băncii Mondiale. Ce ne aşteaptă în 2020-2022?

***

Republica Moldova a coborât o poziție în clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume. Câte taxe achită o companie din Moldova?

***

În anul 2018 salariul mediu lunar al unui angajat din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei a constituit ceva mai mult de 19.000 de lei, majorându-se cu circa 50% comparativ cu anul 2015, potrivit Curții de Conturi. A se vedea detalii privind salariile angajaților BNM.

La Bursa de Valori a Moldovei au fost scoase la vânzare trei pachete de acțiuni ale Energbank, ce reprezintă circa 40% din capitalul instituției financiare. A se vedea detalii privind licitația pachetului de acțiuni scos la mezat.

Banca Europeană de Investiţii şi Moldova Agroindbank îşi unesc forţele pentru susţinerea şi dezvoltarea companiilor din sectorul horticol şi domeniile conexe. A se vedea detalii privind condițiile de finanţare.

***

Influența grupurilor de interese de pe piața asigurărilor din Moldova a luat o nouă turnură. La finele săptămânii trecute, Aurica Doina a fost demisă din funcția de Director Executiv al Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova. Care sunt cauzele demisiei?

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis încetarea înainte de termen a procedurii de redresare financiară a companiei General Asigurări SA. Şi-a majorat capitalul cu 6 milioane lei pentru a scăpa de procedura de redresare financiară?

***

În 2019 producătorii agricoli din țară au depus 7.480 de cereri de subvenționare în agricultură, în valoare de 1,18 miliarde lei. A se vedea detalii.

***

Auditorii Curţii de Conturi constată că, la aproape un an de la concesionare, Î.S „Gările și Stațiile Auto” a ajuns în criză financiară. Gările auto au ajuns în prag de insolvenţă?

***

SA Moldtelecom, aflat în proprietatea statului are un nou șef. Cine este noul director general interimar?

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a fost angajat ca șef pe securitate în cadrul grupului Ascom, deţinut de miliardarul Anatol Stati și cu datorii de milioane la bugetul de stat şi de sute de milioane lei faţă de creditori. Miliardarul Anatol Stati a găsit bani ca să îl angajeze pe Cavcaliuc?

***

Deşi are oficial doar un singur angajat, SRL Constar Invest ce deţine luxosul sediu închiriat de Partidul Democrat, a înregistrat în anul 2017 un profit net impunător. A se vedea detalii privind profitul incredibil încasat de firma ce deţine fortăreaţa democrată.

***

Grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, a semnat pe 25 noiembrie 2019 un contract de arendă a unor terenuri amplasate în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti. A se vedea detalii privind scopul pentru care a fost luat în arendă, pentru 45 de ani, o parte din Portul Giurgiuleşti.

***

Şefii rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti din România, achitaţi în primă instanţă într-un dosar cu prejudiciu de 1,7 miliarde de euro, vor fi rejudecaţi. A se vedea detalii privind dosarul, care are conexiuni cu cetățeni și companii petroliere din țara noastră.

***

Compania Trifoi Plus SRL, ce deţine hotelul Familion din Chişinău, a depus cerere introductivă privind iniţierea procedurii de insolvabilitate. A se vedea detalii privind motivul acesteia.

***

În perioada când a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene şi apoi premier, Iurie Leancă şi familia sa ar fi primit circa 400.000 de dolari, de la o companie controlată de Anatol Stati şi familia.

***
Teme:

Oportunitati