Câte Vize Schengen au fost eliberate în Moldova după liberalizarea regimului de vize

shadow
Duminică, 01.12.2019 12:33   5203
Deși cetățenii Republicii Moldova au dreptul să călătorească în țările spațiului Schengen fără a solicita vize de la statele membre ale Uniunii Europene, în baza pașapoartelor biometrice, consulatele UE din Republica Moldova au continuat să elibereze Vize Schengen.

În anul 2018, de exemplu, secțiile consulare ale Cehiei, Germaniei, Italiei, Ungariei, Poloniei și Lituaniei din Chișinău au recepționat 2.627 de solicitări de Vize Schengen, dintre care 85 au fost respinse, comunică portalul statistics.schengenvisainfo.com. Cele mai multe solicitări le-a recepționat consulatul ceh - 1.629, urmat de cel ungar cu 461 și italian cu 264. Refuzurile au constituit 12, 29 și 26 de cereri respectiv (1%, 6%, 10%), potrivit sursei citate. 

Nu este precizat dacă toți aplicanții au fost cetățeni moldoveni care nu posedă pașapoarte biometrice sau dacă printre solicitanți au fost și străini. Cifrele pentru anii 2015, 2016 și 2017 sunt comparabile, iar datele pentru 2019 încă nu sunt disponibile. 

Pașaportul românesc în loc de viză

Pentru comparație, în 2014, anul când a fost abolit regimul de vize pentru moldoveni, au fost înregistrate 13.932 de cereri, dintre care 13.407 au fost soluționate pozitiv și alte 525 - negativ. Numărul este surprinzător de mic, dacă contrapunem cu fenomenul migrației și statistica pentru alte țări în condiții similare și cu populație sau teritoriu comparabil. De exemplu, numărul georgienilor care au solicitat Vize Schengen în anul când țara lor a primit undă verde pentru călătoria fără vize în UE (2017) a fost de aproape 2 ori mai mare (23.354) decât al moldovenilor.

În același an UE a acordat și ucrainenilor dreptul de a călători fără vize. Având o populație de 18 ori mai mare decât a Moldovei (43 milioane), în Ucraina a fost înregistrat un număr de aproape 54 de ori mai mare de aplicații pentru Vize Schengen în anul respectiv (circa 721 mii). 

O explicație ar fi că, potrivit datelor din diverse surse, între 500 de mii și 1,2 milioane de moldoveni dețin pașapoarte românești.

Advertisement

România nu este membru al spațiului Schengen, având statut de aplicant, și nu eliberează vize Schengen, însă statul vecin își poate adjudeca cele mai multe merite pentru călătoria nestingherită a cetățenilor moldoveni în UE și alte țări datorită politicii de redobândire a cetățeniei pentru etnicii români din teritoriile istorice pierdute. 

Franța, supărată

Deși Franța participă la procesul de eliberare a Vizelor Schengen, secția consulară a Ambasadei franceze nu mai eliberează vize la Chișinău, toate cererile fiind redirecționate la București. Ultima dată consulatul francez din Chișinău a eliberat Vize Schengen în anul 2016, în număr de 48 de bucăți. Decizia de a înceta procedurile de prelucrare a vizelor pe teritoriul Republicii Moldova este motivată de unii observatori de conflictul cu autoritățile moldovene, care au permis compromiterea securității sediului ambasadei odată cu construcția unui bloc locativ multi-etajat în imediata apropiere de misiunea diplomatică. 

Cetățenii ruși au constituit cel mai numeros grup de solicitanți de Vize Schengen în anul 2018 - peste 3,69 de milioane de persoane au aplicat la acest act de călătorie, cea mai mare îmbulzeală fiind înregistrată la consulatele Finlandei (mai mult de jumătate de milion), Spaniei și Italiei. 

Cetățenii moldoveni beneficiază de regimul liberalizat de vize în relație cu UE din aprilie 2014. Având un pașaport biometric național ei pot călători în 26 de țări europene ai Spațiului Schengen (inclusiv Elveția), dar și Bulgaria, Croația, Cipru, România, Monaco, San Marino, Andorra și Vatican.

Atractivitatea pașapoartelor RM

Datorită acestui fapt, ”puterea de călătorie” a pașapoartelor moldovenești s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani. În clasamentul de atractivitate a pașapoartelor naționale pentru anul 2019, elaborat de PassportIndex.org, Republica Moldova ocupă poziția 38, între Nicaragia și Insulele Marshall (37) și Bosnia și Herțegovina (39). Cetățenii moldoveni au dreptul să călătorească fără vize în 76 de țări, să obțină viza la intrare - în 43 de țări, și să intre exclusiv în baza vizei obținute în prealabil - în 79 de țări.

Cele mai atractive pașapoarte sunt eliberate de Emiratele Arabe Unite (poziția 1), Germania, Finlanda, Luxembourg, Spania, iar cele mai ”respingatoare” acte naționale de călătorie sunt eliberate în Siria, Irak și Afganistan (poziția 90).

Pașapoartele românești se află pe poziția a 8-a, având ”liber” la călătorie în 118 țări și vize eliberate la intrarea în alte 47 de țări. În cazul a 33 de state românii sunt obligați să obțină viza în prealabil. Oportunitati