Moldova Agroindbank și BEI își unesc forțele pentru susținerea sectorului horticol

shadow
Vineri, 29.11.2019 15:44   1434
Banca Europeană de Investiții (BEI) și Moldova Agroindbank își unesc forțele pentru susținerea și dezvoltarea companiilor din sectorul horticol și domeniile conexe prin finanțare cu rată avantajoasă a dobânzii și facilități suplimentare.

Finanțarea este disponibilă în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, sprijinit de BEI și este destinat investițiilor în restructurarea și modernizarea întregului lanț valoric al ramurii horticole a Republicii Moldova: pomicultură, viticultură, legumicultură, oenologie, floricultură, arboricultură, arhitectură peisagistică, agroturism, apicultură. 

MAIB a devenit partener financiar al proiectului, ca urmare a confirmării eligibilității sale de către BEI, Directoratul Liniei de Credit și Ministerul Finanțelor. Condițiile parteneriatului și posibilitățile de finanțare a clienților au fost punctate și în cadrul unei conferințe de presă organizate la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, unde au fost scoase în evidență în special avantajele proiectului. 

Creditele din proiectul „Livada Moldovei” pot fi deja contractate în sucursalele Moldova Agroindbank și sunt destinate pentru înființarea și/sau reabilitarea plantațiilor horticole (fructifere, nucifere, pomușoare, plante decorative și arbuști, ierburi aromatice și plante etero-oleaginoase etc.); prelucrarea, post-recoltarea produselor horticole; procurarea transportului, echipamentelor și utilajelor de producere; investițiilor în modernizarea proceselor tehnologice și infrastructură, precum și dezvoltarea agroturismului național. 

Beneficiarii creditelor „Livada Moldovei” dispun de o serie de avantaje, inclusiv:

 • Facilități fiscale și vamale: aplicarea cotei „Zero” a TVA la import și livrări locale, scutirea de plată a taxelor vamale, procedurilor vamale, accize;
 • Plafon mare de creditare pentru implementarea unui proiect (maxim 5 mln.

Advertisement

Euro);
 • Termen de creditare de până la 10 ani și perioadă de grație de până la 4 ani;
 • Aria națională de acoperire a proiectului, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți;
 • Suport și consultanță gratuită la elaborarea proiectului investițional etc. 

 • „Gama largă a creditelor MAIB pentru companii se completează cu cele din proiectul “Livada Moldovei”. Astfel, le oferim clienților noștri o posibilitate în plus de accesare a finanțării în condiții atractive, care îi va ajuta să-și dezvolte afacerile mai dinamic, să devină mai competitive, inclusiv pe piețele externe prin creșterea potențialului de export și, respectiv, să contribuie mai mult la dezvoltarea economică a țării. 

  Le mulțumim partenerilor noștri internaționali - Banca Europeană de Investiții, în persoana dlui Antonio Castillo, pentru deschidere și pentru încrederea acordată. Avem certitudinea că prin intermediul MAIB proiectul „Livada Moldovei” va aduce o plus valoare semnificativă dezvoltării IMM-urilor, sectorului horticol și economiei, în general”, a declarat Oleg Paingu, Vicepreședinte al Moldova Agroindbank, în cadrul conferinței de presă.  

  „Prin proiectul „Livada Moldovei” BEI contribuie la sustenabilitatea întregului sector horticol și a lanțului de producere, sprijinind îmbunătățirea calității produselor proaspete și a celor prelucrate, modernizarea proceselor și produselor, diversificarea piețelor de export”, a menționat Antonio Castillo, Şeful Reprezentanței BEI în Moldova. În opinia sa, odată cu semnarea acestui acord, BEI va reuși să acopere cu suport 75% din IMM-urile din domeniu. „În acest sens, ne așteptăm să creștem viteza de implementare a facilității și numărul beneficiarilor proiectului”, a subliniat Şeful BEI în Moldova.

  Moldova Agroindbank este banca comercială nr. 1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanței bancare, cu peste 1/3 cotă de piață la indicatori precum credite, depozite, active și profit net. Prin rețeaua sa vastă de 66 sucursale și 107 agenții banca deservește cca 1 000 000 de clienți atât persoane fizice, cât și IMM și corporații. MAIB are o pondere considerabilă în dezvoltarea sectorului real al economiei, prin portofoliul variat de produse și servicii bancare.  Oportunitati