Cine ne va salva de la îngheț dacă va fi sistat tranzitul de gaze din Rusia

shadow
Vineri, 29.11.2019 10:40   1687
În cazul în care începând cu 1 ianuarie 2020, va fi sistat tranzitul de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina, Moldova va fi asigurată cu metan de către compania Naftogaz din Ucraina. O astfel de soluție era negociată de Guvernul Maia Sandu, iar acum de Guvernul Chicu.

În acest sens, un proiect de hotărâre de Guvern prevede că SA Energocom (100% capital de stat) va negocia și semna cu Naftogaz din Ucraina un contract, "care stabilește prevederi privind organizarea licitației de către partea ucraineană în vederea achiziționării unei cantități de gaze naturale, cu livrarea acesteia în Republica Moldova în cazul apariției situației de urgență". 

Siguranță energetică pe banii BERD

Adică în cazul sistării tranzitului de gaze din Rusia în Moldova și alte state, care poate surveni cel mai probabil că de la 1 ianuarie 2020.

Energocom va semna și cu Moldovagaz un contract pentru livrarea volumului necesar de gaze pentru acoperirea deficitului estimat de întreprinderea moldo-rusă, care apoi să îl furnizeze consumatorilor

Totodată Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru semnarea Acordului de suport al proiectului și rambursare “Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” între Republica Moldova și BERD.

Toate acestea cu condiția că Moldovagaz notifică cu 15 zile, înainte de sistarea livrărilor, Guvernul și ANRE "despre imposibilitatea îndeplinirii obligației de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale impuse prin Hotărîrea ANRE". 

Ministerul Economiei, autorul inițiativei, susține că în situația în care există riscuri majore pentru Moldova în cazul în care este sistat tranzitul de gaze naturale din Rusia prin Ucraina către Europa de Sud-Est, printre soluții identificate este și achiziționarea unui volum de metan pe piața ucraineană sau piețe UE la prețul de piață.

Advertisement

Astfel Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a exprimat disponibilitatea privind acordarea unui mecanism de finanțare pentru achiziționarea unui volum de gaze naturale necesar Republicii Moldova (inclusiv serviciile aferente: transport, înmagazinare ș.a.) în baza unui acord semnat în acest sens cu țara noastră.

De altfel despre negocierea unui asemenea acord a anunțat câteva luni în urmă Vadim Brînzan, fost ministru al Economiei.

De ce Moldovagaz nu poate cumpăra gaze fără acordul Gazprom

Mai adăugăm că încă în luna august 2019, Moldovagaz a informat autoritățile că procurarea gazelor din alte surse decât Gazprom este extrem de dificilă, atât din lipsa mijloacelor financiare, cât și din imposibilitatea semnării contractelor de achiziție și creditare fără a coordona acțiunile ce urmează a fi întreprinse cu organele de conducere ale societății, în componența cărora reprezentanții Gazprom constituie majoritatea.

Totodată, 10 zile în urmă Moldovagaz a informat autoritățile "că pentru consumatorii care nu au posibilitatea de a trece la combustibil alternativ, este necesară crearea stocurilor de gaze naturale în volum de circa 200 milioane metri cubi prin intermediul Energocom.

80-90 milioane de dolari pentru ca să nu înghețăm 2 luni

Autoritățile nu menționează despre ce volum de gaze va fi necesar de contractat și câți bani vor fi necesari pentru aceasta. Anterior Ministerul Economiei anunța că negociază obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020.

La un preț de circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, aceasta va necesita circa 80 de milioane de dolari. Dar mai sunt și costurile de transport și de stocare, care ar putea duce la majorarea prețului final și respectiv ar putea fi nevoie de circa 90 milioane de dolari. 

De notat că Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) consumă anual circa 1,1 miliarde metri cubi de gaze, iar împreună 2,7-3,0 miliarde metri cubi de gaze. Cel mai mare consum se atestă în lunile de iarnă, când poate urca la circa 200 milioane metri cubi pe lună (fără regiunea separatistă), iar în total poate ajunge la 450 milioane metri cubi.

Deocamdată nu este clar ce va fi în cazul consumatorilor din Transnistria. Or fără gaze ar putea să își sisteze activitatea Centrala de la Cuciurgan, ceea ce poate duce la probleme grave pentru sistemul energetic al Moldovei.Oportunitati