Dosarul privind prejudiciul record de la Lukoil România: Sentința de achitare a fost anulată!

shadow
Joi, 28.11.2019 09:51   762
Şefii rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti din România, achitaţi în primă instanţă într-un dosar cu prejudiciu de 1,7 miliarde de euro, vor fi rejudecaţi. Dosarul are conexiuni și cu Republica Moldova, în el figurând companii petroliere din țara noastră, dar și cetățeni.

Curtea de Apel Ploieşti a anulat, miercuri 27 noiembrie, sentinţa Tribunalului Prahova care a decis că directorii companiei petroliere sunt nevinovaţi, anunță realitateaprahova.net.

Citiți și:

“Caruselul fiscal“, prin care rușii de la Lukoil au provocat un prejudiciu de 1,7 miliarde de euro 

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova: ”admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva sentinţei penale nr. 377 din data de 23 octombrie 2018 pronunţate de Tribunalul Prahova privind pe inculpaţii Bogdanov Andrey Iurevici, Raţă Andrei, Duţu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, S.C Petrotel Lukoil S.A. şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pe care o desfiinţează şi trimite cauza spre rejudecare la prima instanţă potrivit considerentelor prezentei. Conform art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Advertisement

Definitivă”.

Directorii companiei au fost deferiţi justiţiei în anul 2015 sub acuzaţiile de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii, iar compania Petrotel Lukoil SA Ploiești, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Prejudiciul calculat de anchetatori a fost unul record pentru România, 1,7 miliarde de euro.

După doi ani de proces, instanţa penală a Tribunalului Prahova a considerat că reprezentanţii SC Petrotel Lukoil SA, dintre care doi cetăţeni ruşi și unul al Republicii Moldova, sunt nevinovaţi de faptele de care au fost acuzaţi de către procurori.

În acest dosar, directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani. În acelasi dosar au fost trimişi în judecată trei directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina şi Dan Dănulescu, acuzaţi de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

De asemenea au fost deferiţi justiţiei în aceeaşi cauză, Andrei Raţă, membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil sub acuzaţiile de folosire cu rea credinţă a creditului societaţii şi spălare de bani, iar contabilul şef Dorel Duţu a fost deferit justitiei sub acuzaţiile de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societaţii şi complicitate la spălare de bani.

Pe lângă reprezentaţii conducerii Lukoil, au fost trimise în judecata SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spălare de bani şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Rechizitoriul de 123 de pagini realizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, România detaliază în patru capitole majore modalitățile prin care Petrotel Lukoil, a treia cea mai mare rafinărie din România, a fost decapitalizată, acesta fiind de altfel „romanul“ pe care se bazează unul dintre cele mai mari scandaluri economice din România.Oportunitati