Dosarul privind prejudiciul record de la Lukoil România: Sentința de achitare a fost anulată!

shadow
Joi, 28.11.2019 09:51   1244
Şefii rafinăriei Petrotel Lukoil Ploiești din România, achitați în primă instanță într-un dosar cu prejudiciu de 1,7 miliarde de euro, vor fi rejudecați. Dosarul are conexiuni și cu Republica Moldova, în el figurând companii petroliere din țara noastră, dar și cetățeni.

Curtea de Apel Ploiești a anulat, miercuri 27 noiembrie, sentința Tribunalului Prahova care a decis că directorii companiei petroliere sunt nevinovați, anunță realitateaprahova.net.

Citiți și:

“Caruselul fiscal“, prin care rușii de la Lukoil au provocat un prejudiciu de 1,7 miliarde de euro 

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a admis apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova: ”admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva sentinței penale nr. 377 din data de 23 octombrie 2018 pronunțate de Tribunalul Prahova privind pe inculpații Bogdanov Andrey Iurevici, Rață Andrei, Duțu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, S.C Petrotel Lukoil S.A. și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pe care o desființează și trimite cauza spre rejudecare la prima instanță potrivit considerentelor prezentei. Conform art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Advertisement

Definitivă”.

Directorii companiei au fost deferiți justiției în anul 2015 sub acuzațiile de folosirea cu rea credință a capitalului societății, iar compania Petrotel Lukoil SA Ploiești, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Prejudiciul calculat de anchetatori a fost unul record pentru România, 1,7 miliarde de euro.

După doi ani de proces, instanța penală a Tribunalului Prahova a considerat că reprezentanții SC Petrotel Lukoil SA, dintre care doi cetățeni ruși și unul al Republicii Moldova, sunt nevinovați de faptele de care au fost acuzați de către procurori.

În acest dosar, directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire cu rea credință a capitalului societății și spălare de bani. În acelasi dosar au fost trimiși în judecată trei directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, Olga Kuzina și Dan Dănulescu, acuzați de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

De asemenea au fost deferiți justiției în aceeași cauză, Andrei Rață, membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil sub acuzațiile de folosire cu rea credință a creditului societații și spălare de bani, iar contabilul șef Dorel Duțu a fost deferit justitiei sub acuzațiile de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societații și complicitate la spălare de bani.

Pe lângă reprezentații conducerii Lukoil, au fost trimise în judecata SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spălare de bani și SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Rechizitoriul de 123 de pagini realizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, România detaliază în patru capitole majore modalitățile prin care Petrotel Lukoil, a treia cea mai mare rafinărie din România, a fost decapitalizată, acesta fiind de altfel „romanul“ pe care se bazează unul dintre cele mai mari scandaluri economice din România.Oportunitati