Fără patentă în comerț, continuarea reformei în justiție și revenirea la cota de 10% a TVA în Horeca

shadow
Luni, 25.11.2019 18:20   6050
În cadrul unei întrevederi cu premierul Ion Chicu, membrii Consiliului Asociației Investitorilor Străini (FIA) au formulat mai multe recomandări privind îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv cele incluse în Cartea Albă 2019.

Astfel Consiliul FIA apreciază accentul pus de premier privind reformei sistemului de justiție și se așteaptă ca această reformă să nu fie una formală, "ci complexă și sistemică, care să permită Procuraturii, instanțelor și organelor de investigare să scape complet de corupție și subiectivitate, și influența forțelor politice".

Fără modificări frecvente a legislației fiscale

Totodată investitorii solicită guvernului să nu refuze asistența partenerilor de dezvoltare în reforma sistemului de justiție din Republica Moldova și au declarat necesitatea obiectivă de a exclude modificările legislative frecvente, care cresc povara fiscală pentru afaceri.

Advertisement

Membrii consiliului asociației au sugerat premierului să analizeze posibilitatea de a revizui impozitarea sectorului HORECA, prin ajustarea acesteia la cota de TVA de 10%.

De asemenea au solicitat readucerea pe agenda Guvernului a problemei reglementării comerțului bazat pe patente, pentru a exclude contrabanda și creșterea economiei subterane. La fel au solicitat și excluderea limitării costurilor transportului angajaților la locul de muncă, organizat de angajatori, având în vedere deficitul de forță de muncă și necesitatea de a preveni plecarea oamenilor din țară.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre posibilitatea de revizuire a legii comerțului interior, impedimentele cu care se confruntă operatorii din telecomunicații, precum și problemele furnizorilor privați de servicii de asistență medicală.

Șeful Executivului a reafirmat deschiderea Guvernului către toți cei care dezvoltă sau intenționează să-și deschidă afaceri pe teritoriul Republicii Moldova și le-a promis tot suportul necesar.

„Este prioritar să construim relații bune cu mediul de afaceri și să oferim tot suportul pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate a acestuia. Vrem să atragem cât mai multe investiții care ar putea genera noi locuri de muncă pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Ion Chicu.Oportunitati