Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 18 – 23 noiembrie 2019

shadow
Duminică, 24.11.2019 06:43   884
De ce consumatorii nu vor simți ieftinirea gazelor importate din Rusia? Elveția a depășit Belarus ca piață de desfacere a mărfurilor din Moldova. Anul viitor pensia medie a judecătorilor va crește cu 10,5% și va fi de 11 ori mai mare decât pensia medie de vârstă din Moldova.

De la 1 ianuarie 2020, Moldova va plăti pentru gazele importate din Rusia între 172 si 173 de dolari pentru o mie metri cubi. De ce consumatorii nu vor simți ieftinirea?

O instanță de arbitraj din Federația Rusă a acceptat o nouă pretenție din partea Gazprom, care are ca obiect recuperarea unei datorii de 329,55 milioane de dolari de la Moldovagaz pentru gazele naturale livrate în 2016. A se vedea detalii privind poziția Moldovagaz față de războiul din instanțe între Gazprom și Moldovagaz.

Compania Vestmoldtrangaz, care administrează conducta magistrală Iași – Ungheni și realizează unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din Republica Moldova, are un nou manager general. A se vedea detalii privind fostul vameș din România ajuns șef la Vestmoldtransgaz.

***

În luna septembrie 2019 exporturile de mărfuri din Republica Moldova s-au cifrat la 238,8 milioane de dolari – cu 15,9% mai mult față de luna precedentă. Elveția a depășit Belarus ca piață de desfacere a mărfurilor din Moldova.

***

Comisia Electorală Centrală a modificat regulamentul privind finanțarea partidelor, diminuând de două ori cuantumul alocațiilor prevăzute în bugetul de stat, dar și plafonul donațiilor ce pot fi făcute de persoane fizice și juridice. A se vedea detalii privind modificările radicale în finanțarea partidelor.

***

După publicarea articolului Cum socialistul Tîrdea a scăldat Parlamentul cu date false și irelevante pentru a argumenta moțiunea, Bogdan Țîrdea și-a publicat replica în care acuză Mold-street.com de manipulare și în care declară că nu a văzut „niciun argument plauzibil” că ar fi mințit sau manipulat. A se vedea detalii în Replică la replica lui Bogdan Țîrdea sau cine manipulează și cine spune adevărul.

***

Anul viitor pensia medie a judecătorilor va crește cu 10,5% și va fi de 11 ori mai mare decât pensia medie de vârstă din Republica Moldova. A se vedea detalii privind pensia judecătorilor.

***

Guvernul Chicu, în prima ședință după învestire, a operat mai multe demiteri și numiri în funcție, dar și modificări în legislație privind anularea unor decizii ale Guvernului Sandu sau ale Parlamentului.

Advertisement

Detalii privind scoaterea Agenției Proprietății Publice din subordinea Ministerului Economiei.

Vizita premierului Ion Chicu la șantierul de construcție a sectorului de drum Porumbrei – Cimișlia a scos la iveală o problemă nerezolvată, cu care se confruntă companiile ce efectuează lucrări de construcție a drumurilor. Ce a scos la iveală prima vizită la un șantier a noului premier?

Ministerul Finanțelor anunță că Guvernul a alocat 484,1 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor de implementare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Ministerul Finanțelor se laudă cu o decizie adoptată de Guvernul Sandu?

Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul privind consolidarea terenurilor agricole, prin care se stabilesc mai clar competențele actorilor implicați în procesul de implementare a proiectelor de consolidare a terenurilor agricole. A se vedea detalii privind măsurile pentru consolidarea terenurilor agricole.

***

În primele nouă luni din 2019, companiile de asigurări din Republica Moldova au subscris prime în valoare de circa 1,22 miliarde lei, față de 1,09 miliarde lei în aceeași perioadă a anului 2018. A se vedea detalii privind liderii și outsideriii pieței de asigurări din Moldova.

***

Numărul partenerilor financiari ai Proiectului „Livada Moldovei” s-a majorat. A se vedea detalii privind creditele investiționale, acordate în cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii din Moldova.

Moldova Agroindbank anunță despre relansarea programului „Livada Moldovei”, în urma semnării unui contract cu Ministerul Finanțelor al RM și Banca Europeană de Investiții. Moldova Agroindbank extinde posibilitățile de dezvoltare a afacerilor prin programul „Livada Moldovei”.

În cadrul a 5 tranzacții din 22 noiembrie 2019, au fost vândute patru pachete de acțiuni ale Fincombank și un pachet de acțiuni ale Moldova Agroindbank. A se vedea detalii privind noul record de la Bursa de Valori a Moldovei.

***

În jur de 100 profesioniști media, donatori, funcționari UE și reprezentanți ai organizațiilor de dezvoltare a mass-media s-au întâlnit în Riga, la Conferința Media a Parteneriatului Estic 2019: Business și Durabilitate. A se vedea detalii privind provocările și soluțiile privind sporirea durabilității mass-media independente.

***

Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a fost reținut pentru 72 de ore pentru îmbogățire ilicită. A se vedea detalii privind averea, care a constituit temei pentru inițierea urmăririi penale a lui Nicolae Chitoroagă.

În cadrul anchetării fraudei bancare, în ultimele patru luni au fost puși sub învinuire 3 deputați din Parlamentul Republicii Moldova, potrivit unui raport al Procuraturii Anticorupție. A se vedea detalii din dosarul furtului miliardului: 30 de învinuiți și sechestru pe 1,2 miliarde lei.

Procurorii și ofițerii de investigații au deconspirat o schemă de contrabandă, prin care fructele din Ucraina sunt exportate în Rusia cu certificate fitosanitare emise de inspectorii ANSA din Republica Moldova. Schemele sunt nemuritoare?

Procuratura a expediat în judecată o cauză contravenționale privind depășirea atribuțiilor de serviciu de către Directorul General al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru. A se vedea detalii privind sancțiunea care ar putea fi aplicată.

***

Judecătoria Pechersk din Kiev a anulat decizia Procuraturii Generale a Ucrainei de extrădare a lui Veaceslav Platon (Kobalev), emisă în august 2016. Ce efecte poate acea decizia instanței de judecată din Ucraina?

***

Cristian Rizea, fostul deputat social-democrat din România, condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție, a fost localizat la Chișinău. A se vedea detalii privind fostul parlamentar român, care se ascunde la Chișinău de justiția românească.

***

Gigantul german Leoni AG, producător de sisteme de cablare și panouri de bord auto în Europa, inclusiv în Republica Moldova se confruntă cu grave probleme. Ce afaceri și proiecte are Leoni AG în Republica Moldova?

***

Purcari Wineries a înregistrat în primele nouă luni din 2019 vânzări nete în sumă de circa 29 milioane de euro, în creștere cu 22% față de perioada similară a anului precedent. A se vedea care sunt principalele piețe de desfacere care au contribuit la creșterea vânzărilor.

***
Teme:

Oportunitati