Liberalizarea din sectorul energetic și gazier arată bine doar la statistică

shadow
Marţi, 26.11.2019 07:46   2252
Moldova se racordează extrem de lent la normele europene din domeniul energiei, gazelor, produselor petroliere și eficienței energetice. Mai bine stăm cu statistica din domeniu, unde am îndeplinit deja 90% din cerințe și angajamente. La restul suntem încă departe, iar la unele – doar la etapa incipientă.

Zilele trecute, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat în sfârșit Codurile rețelelor electrice și de gaze naturale, elaborate în conformitate cu legislația Uniunii Europene.

Monopol Moldovagaz, pe verticală

Sunt documente extrem de necesare, în contextul dorinței exprimate de toate guvernele de până acum de integrare în UE. Doar că pentru implementarea lor nu mai este timp. Or a rămas o lună de zile până pe 1 ianuarie 2020, termenul limită asumat de Republica Moldova pentru implementare.

Să luăm de exemplu Codul rețelelor de gaze naturale, care a fost elaborat de Moldovatransgaz, ce face parte din grupul Moldovagaz.

Documentul prevede implementarea unor norme UE precum „asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date”. Codul, însă, trebuia să fie aprobat de ANRE încă un an și ceva în urmă.

Mai mult! Moldova urma să transpună prevederile Codurilor de rețea până pe 1 octombrie 2018, cu informarea ulterioară a Secretariatului Comunității Energetice. E o întârziere mai mare de un an. Motivul de bază, pentru elaborarea și adoptarea în final a documentului, a fost mai degrabă riscul ca Republica Moldova să fie sancționată prin intentarea procedurii de infringement în conformitate cu clauzele Tratatului Comunității Energetice.

Un raport al Secretariatului Comunității Energetice constată că liberalizarea pieței de gaze, promisă de autorități, nu s-a produs, iar Moldovagaz rămâne în continuare un monopol integrat pe verticală, care controlează și importul, și transportul, și distribuția de gaze. Asta chiar dacă, deja de trei ani, avem o nouă Lege privind gazele naturale.

„Cele mai importante acte, care ar permite accesul autentic al terților la rețelele de gaze și deschiderea pieței, sunt încă sub formă de proiect”, constată specialiștii Secretariatului Comunității Energetice.

Datoriile mari pentru gaze ale Tiraspoltransgaz 

În consecință, în prezent Moldovatransgaz refuză accesul terților la consumatorii care nu aparțin acționarilor/proprietarilor săi. Totodată, abia acum cu suportul Secretariatului Comunității Energetice este elaborat un plan de separare pentru Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, companiile fiice ale Moldovagaz. Dar acest proces nu va fi realizat până la 1 ianuarie 2020, stabilit ca termen-limită.

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, explica într-un interviu că la finele anului 2018 Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz a aprobat Planul privind asigurarea independenței operatorilor de transport gaze  Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz. Cu toate acestea, în procesul de realizare a acestui plan, Moldovagaz s-a confruntat cu o serie de probleme cu privire la statutul juridic al rețelelor de transport, principala fiind „datoriile mari ale Tiraspoltransgaz pentru gazele naturale consumate și o serie de alte probleme, ale căror soluționare este în afara competenței Moldovagaz”. 

În acest sens, în prezent, Moldovagaz a solicitat asistență autorităților statului și Comunității Energetice în rezolvarea dificultăților apărute cu scopul implementării în continuare a măsurilor de asigurare a independenței operatorilor sistemului de transport gaze.

Advertisement

Companiile statului nu respectă cerințele Pachetului III Energetic

Şi în sistemul energetic situația nu este mai bună, chiar dacă Moldova a înregistrat unele progrese în demararea procesului de separare a operatorilor de transport și a aprobării conceptului de proiectare a pieței angro. Dar și aici ANRE a întârziat cu un an și ceva cu aprobarea Codurilor de rețea, termenul expirând încă pe 12 iulie 2018.

„Cu toate acestea, separarea proprietății și regimul de control al Moldelectrica nu respectă cerințele celui de-al treilea Pachet Energetic”, se constată în raport.

Se preconizează că alocările transfrontaliere de capacitate bazate pe piață vor fi introduse până în aprilie 2020. Piața angro este deregulată pro forma, cu excepția centralelor termice combinate și termice. Dezvoltarea ulterioară este în așteptarea adoptării proiectului de reguli de piață, care definește achiziționarea de energie electrică pe termen înainte, ziua următoare, intraday, echilibrarea și achizițiile de servicii auxiliare și soluționarea dezechilibrelor.

Operatorul de sistem de transport este responsabil pentru achiziționarea de servicii de echilibrare. Cu toate acestea, implementarea este în așteptarea adoptării regulilor de piață. Se elaborează un acord de operator de sistem de transmisie privind soluționarea abaterilor neintenționate dintre Ucraina și Moldova.

Energocom, comerciantul de energie electrică deținut de guvern, care domină piața angro, a fost desemnat, de asemenea, singurul cumpărător de electricitate din surse regenerabile. În aprilie 2018, compania a început să funcționeze ca o contrapartidă pentru proiectele deja comandate. Cu toate acestea, trebuie să-și îmbunătățească semnificativ guvernanța corporativă pentru a putea îndeplini aceste roluri pe piață. În plus, separarea conturilor trebuie, de asemenea, să fie pusă în aplicare de către Energocom și supravegheată de autoritatea de reglementare.

Cum arată piața energiei: negocieri și tranzacții paralele, lipsa de transparență

Începând cu 2017, Secretariatul Comunității Energiei, sprijinit de Delegația UE în Republica Moldova, monitorizează și achizițiile anuale de energie electrică în Moldova. Până acum, concluziile au fost îngrijorătoare: surse de electricitate foarte limitate, puțini jucători de pe piață, companii de stat sprijinite de către Guvern, negocieri și tranzacții paralele, lipsa de transparență, precum și condiții de licitație care împiedică producătorii mai mici să vândă pe piață.

„Lipsa concurenței pe piața angro a energiei electrice din Moldova afectează concurența pe piața cu amănuntul. Dintre cei douăzeci de furnizori autorizați de autoritatea de reglementare, doar trei furnizori sunt activi și furnizează la prețuri nereglementate. Concurența nu este probabil să se îmbunătățească înainte ca Moldova să își unească piața de electricitate, fie cu Ucraina, fie cu piața europeană prin interconectarea cu România”.

Odată cu semnarea și ratificarea acordurilor de împrumut cu BERD și Banca Mondială, Guvernul Moldovei a făcut pași importanți pentru a promova proiectul de interconectare cu sistemul electric din România folosind stații back-to-back. Proiectul însă nu va fi gata mai devreme de anul 2023, respectiv la schimbări radicale pe piață nu ne putem aștepta, în condițiile în care mai mult de jumătate din necesarul de energie îl cumpărăm de la Centrala de la Cuciurgan, iar alte aproape 30% le importăm din Ucraina și doar 20% le producem pe loc.

Fără stocuri de produse petroliere

Un alt element al securității energetice la care Moldova este codașă sunt stocurile de produse petroliere. Astfel, în prezent, Moldova nu dispune de stocuri de produse petroliere pentru situații de urgență pentru o perioadă de circa 30-90 de zile, fapt ce este considerat unul din elementele de bază pentru securitatea energetică a țării.

Stocurie de păcură aflate în gestiunea Agenției Rezerve Materiale sunt de câteva mii de tone și nu pot fi luate în calcul. În consecință, Comunitatea Energiei susținea încă un an în urmă că la acest capitol Moldova este codașa regiunii cu un grad de îndeplinire a angajamentelor mai mic de 10%.

Trei ani în urmă a fost inițiat și promovat un proiect de Lege cu privire la crearea și menținerea nivelului minim al stocurilor petroliere, dar documentul așa și nu a fost aprobat din cauza că aceasta putea duce la o scumpire a produselor petroliere. Or pentru a crea stocuri, investițiile necesare erau estimate la șase miliarde de lei.

Un an în urmă, Ministerul Economiei da asigurări că în următoarea perioadă vor fi întreprinse măsuri suplimentare pentru transpunerea în legislația națională a Directivei UE privind obligația statelor de a menține un nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere. Proiectul de lege, însă, se află de trei ani la etapa de examinare.

Cine știe că Moldova deține în 2019 președinția Comunității Energetice?

Mai adăugăm că despre "importanța" pe care o acordă țara noastră în respectarea angajamentelor la aderarea la Comunitatea Energetică (care este o antecameră pentru integrarea în sistemul energetic al UE) vorbesc mai multe lucruri, inclusiv și faptul că autoritățile naționale au evitat să anunțe că în acest an Moldova asigură președinția acestei instituții.

De exemplu, fostul Guvern Filip nici nu a binevoit să informeze lumea. Abia în iulie 2019, fostul ministru al Economiei Vadim Brînzan a participat la o reuniune a Comunității Energetice.

La mijlocul lunii decembrie 2019, Republica Moldova va găzdui Consiliul ministerial al Comunității Energetice la care se va discuta Reforma Tratatului Comunității Energetice, inclusiv îmbunătățirea mecanismului său de aplicare. 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol. 

 Oportunitati