Lupta pentru medicamente ieftine s-a finalizat cu dispariția acestora de pe piață

shadow
Marţi, 26.10.2021 08:09   1258
Numărul medicamentelor înregistrate în Republica Moldova s-a redus în ultimii ani, iar în prezent în Nomenclatorul de stat sunt înregistrate 3.979 de medicamente, a anunțat în cadrul unei conferințe internaționale, Dragoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).

Este cu circa 2.270 de medicamente sau cu peste 36% mai puțin decât erau în anul 2013, arată datele AMDM.

Procedura complicată de înregistrare a prețului de producător

Potrivit lui Dragoș Guțu, unul dintre motivele care a dus la acest fenomen, de scădere a numărului de medicamente înregistrate în Republica Moldova, este procedura complicată de înregistrare a prețului de producător.

Citiți și:

Moldovenii pot beneficia doar de 126 de medicamente esențiale din cele 562 recomandate de OMS

În acest sens, Agenția Medicamentului de comun cu Ministerul Sănătății, precum și cu actorii cheie de pe piața farmaceutică, este implicată în procesul de schimbare a cadrului legal privind înregistrarea prețului de producător, la fel cu scopul de a asigura accesul pe piața farmaceutică a Republicii Moldova a medicamentelor sigure și eficiente, potrivit unui comunicat al instituției.

„Dezvoltarea sistemului farmaceutic și facilitarea accesului producători internaționali pe piața din Republica Moldova reprezintă prioritățile de bază ale Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a promis șeful Agenției.

Numărul medicamentelor autohtone s-a diminuat de 3 ori

O analiză de acum doi ani, efectuată de AMDM, arată efectele unor politici din domeniu duse în anii 2015-2019.

Astfel, în urma implementării unor noi proceduri de înregistrare a medicamentelor, cel mai mult au avut de suferit preparatele autohtone, numărul cărora s-a diminuat de trei ori și ceva: de la 1.269 de medicamente în 2013, la doar 416 în 2019.

O reducere semnificativă, de 42%, au înregistrat și medicamentele din spațiul european, iar cele din spațiul CSI - cu 32,5%. În schimb cele din alte țări (China, India etc) - cu doar 15,5%, arată datele Agenției Medicamentului.

Sursa: Agenția Medicamentului

Acesta este doar unul din rezultatele luptei pentru medicamente ieftine, duse de autoritățile moldovene în anii 2015-2019.

Advertisement

Dacă un producător se retrage, Moldova rămâne fără unele medicamente

Autorii studiului atestau și o altă tendința îngrijorătoare - scăderea numărului de competitori prezenți pentru fiecare denumire comercială internațională (DCI) - 1-2 producători - fapt ce favorizează „riscul de discontinuitate de stocuri în cazul în care unul dintre producători decide să se retragă de pe piață”.

Potrivit AMDM, e vorba în special de medicamente eliberate în bază de precripție medicală. Astfel, medicamentele de uz uman, atât cele care se eliberează pe bază de prescripție medicală, cât și cele care se eliberează fără prescripție medicală (OTC – „over the counter”), pot fi importate și comercializate în Republica Moldova doar după includerea lor în Catalogul național de prețuri de producător (ulterior - Catalog), cu excepția importului de medicamente efectuat conform prevederilor art.11 alin.(7) al Legii cu privire la activitatea farmaceutică.

Prețurile de distribuție, respectiv farmacie nu sunt incluse în acest catalog, aceste prețuri fiind stabilite ulterior în baza prețurilor de achiziție/livrare la care se adaugă cotele de adaos comercial definite în HG nr.603/1997.

„Pe parcursul implementării acestor regulamente, în special în ultimii trei ani (2016-2019 n.r.), au fost înregistrate o serie de bariere în ceea ce privește accesul pacientului la medicamente, prin retragerea de pe piață a unui număr semnificativ de medicamente și escaladarea numărului de medicamente importate în baza art.11 alin.(7) al Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În plus, normele procedurale neclare stabilite de HG nr.525/2010 au îngreunat aplicarea acestuia, o parte din producători ridicând problema impredictibilității", constatau la finele anului 2019, autorii studiului.

Exeprții mai constatau că „o dată cu implementarea Catalogului Național de Prețuri, a scăzut numărul de producători disponibili în piață, iar scăderile anunțate de preț de producător nu s-au tradus întotdeauna în prețuri mai mici la nivelul pacienților - în medie, pentru 37% din produsele analizate prețul mediu din farmacii a fost mai mare decât prețul teoretic calculat în baza HG nr.603/1997”.

„Este imposibil de atribuit unui anumit tip de agent economic (producător, distribuitor, farmacie) cauza diferenței de preț menționate mai sus, datorită structurii Catalogului și lipsei de informații asupra prețurilor de achiziție reale, precum și asupra adaosurilor aplicate la nivel de distribuitor sau farmacie”, se arăta în studiu.

Soluțiile de remediere

Specialiștii au propus, în noiembrie 2019, o serie de soluții legislative pentru a remedia situația, doar că după doi ani se constată că situația nu s-a schimbat esențial.

Printre soluțiile anunțate se număra modificarea Catalogului de Prețuri de Producător în Catalog Național de Prețuri Maximale, care să cuprindă prețul de producător, prețul maximal cu ridicata, prețul maximal cu amănuntul, suma fixă compensată și valoarea contribuției personale maximale pentru fiecare produs listat în Catalog.

La fel, se propunea posibilitatea accesării gratuite a Catalogului de către agenții economici și alte părți interesate în domeniul farmaceutic din Republica Moldova.

Clarificarea procedurii de autorizare de preț pentru producătorii a căror țară de origine este Republica Moldova, introducerea unei proceduri de reautorizare și eventuală majorare de prețuri pentru medicamentele deja autorizate, care se află deja pe piață și vin la autorizarea anuală de prețuri.

De asemenea, se propunea introducerea unei proceduri privind blocarea prețurilor pentru un termen definit de timp dacă condițiile macro-economice o solicită etc.



Oportunitati