O instanță din Ucraina a anulat decizia de extrădare a lui Veaceslav Platon. Ce va urma

shadow
Vineri, 22.11.2019 04:59   2544
Judecătoria Pechersk din Kiev a anulat joi, 21 noiembrie, decizia Procuraturii Generale a Ucrainei de extrădare a lui Veaceslav Platon (Kobalev), emisă în august 2016.

Hotărârea este executorie și nu poate fi contestată, notează newsmaker.md, care a publicat documentul obținut de la avocații controversatului om de afaceri. Hotărârea motivată a instanței din Ucraina va fi publicată pe 25 noiembrie.

Va fi sau nu returnat Platon

Apărarea lui Platon, condamnat în Moldova la 25 de ani pentru fraudă în proporții deosebi de mari, susține că toate deciziile judecătorești împotriva lui Platon ar trebui anulate, iar Platon însuși trebuie returnat în Ucraina.

Avocatul Ion Crețu, a declarat pentru Newsmaker că decizia instanței din Ucraina semnifică că toate sentințele emise de instanțele moldovenești pe numele lui Platon trebuie anulate. Asta pentru că ordinul de extrădare a fost anulat și extrădarea a fost declarată ilegală, ancheta ar trebui să revină la stadiul inițial.

Pe de altă parte avocatul Ștefan Gligor susține că anularea ordinului Procuraturii Generale din Ucraina privind extrădarea lui Veaceslav Platon nu ar influența sentințele instanțelor din Republica Moldova.

Advertisement

El a precizat pentru ZdG că Platon a fost condamnat în calitate de cetățean al Republicii Moldova și chiar dacă extrădarea a fost ilegală, acesta va continua să își ispășească pedeapsa.

„El putea fi cercetat și condamnat chiar și în absență”, a adăugat Gligor.

Amintim că Veaceslav Platon a fost extrădat în Moldova pe 29 august 2016 și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în două dosare pentru fraudă în proporții deosebi de mari.

În timpul ședințelor judecătorești, omul de afaceri a declarat în repetate rânduri că toate cauzele împotriva sa au fost fabricate, iar extrădarea lui a fost ilegală. Totodată el susține că ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, „l-a vândut” lui Vladimir Plahotniuc pentru 3 milioane de dolari.

 Raza de acțiune a lui Veaceslav Platon

Menționăm că Veaceslav Platon a deținut prin interpuși mai multe bănci, companii de asiguri etc din Moldova. Raza de acțiune a lui Veaceslav Platon nu s-a limitat doar la sectorul bancar. Încă din anii ‘90 acesta a fost implicat în scheme frauduloase în care au fost vizate companii cu activități în energetică, asigurări și industrie. Atât din Moldova, cât și din Ucraina. Schema prin care cel mai des reușea să câștige bani era simplă – crea datorii fictive și le legaliza prin intermediul instanțelor de judecată.

Platon a făcut afaceri la limita legii de ani buni. Numele său a fost menționat în mai multe dosare penale în care se arată cum acesta a preluat prin scheme frauduloase mai multe companii, atât din Moldova, cât și din Rusia și Ucraina. A ajuns chiar să fie reținut, dar de fiecare dată a scăpat de pușcărie. Lucru care nu s-a mai întâmplat după arestul din 2016.Oportunitati