Schemele sunt nemuritoare. Fructele din Ucraina erau exportate în Rusia ca provenite din Moldova

shadow
Joi, 21.11.2019 05:21   2272
Procurorii și ofițerii de investigații au deconspirat o schemă de contrabandă prin care fructele din Ucraina sunt exportate în Rusia cu certificate fitosanitare emise de inspectorii ANSA din Republica Moldova.

În schemă figrează persoane cu vechime în domeniul afacerilor cu fructe din Moldova, care și anterior au folosit astfel de scheme, dar și angajați ai ANSA și ai altor structuri de stat.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), "fapta de contrabandă și de spălare de bani a fost comisă de către un grup criminal organizat format din 5 companii, cu folosirea frauduloasă a documentelor, prin convertirea și transferul bunurilor de către o persoană care știa ori trebuia să știe că acestea constituie venituri ilicite". 

Importau mere din Ucraina fără plata taxelor vamale și de import

Mai exact, oamenii legii au constatat că în perioada anilor 2018-2019, cu scopul obținerii unor venituri ilicite provenite din exportul produselor agricole, un grup de persoane bine organizat, care de facto gestionează activitatea întreprinderilor, au importat mere din Ucraina în valoare cumulativă netă (fără TVA și taxe vamale de import) de 60,45 milioane lei.

"Acestea, în marea lor majoritate, au fost vândute consumatorilor finali pe teritoriul Moldovei, prin utilizarea mașinii de casă și control sau pe facturi fiscale, dar și prin operațiuni în numerar fictive, pentru achitarea mărfii. – Acțiune strict necesară pentru „pierderea urmei” unui activ ulterior „materializat” din alte surse, pentru deghizarea provenienței reale a bunurilor", se arată în comunicatul Procuraturii.

Advertisement

Au obținut și bani din bugetul Moldovei

Ulterior, prin folosirea documentelor de proveniență frauduloasă, au exportat fructele în Rusia ca fiind din Moldova, și totodată au beneficiat și de restituirea de TVA din bugetul de stat.

"La această etapă, urmare a documentărilor efectuate cu sprijinul Serviciului pentru Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului și perchezițiilor desfășurate de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în 10 locații, oamenii legii au ridicat documente de evidență contabilă, pentru anii 2018-2019, stampile ale societăților comerciale implicate, acte de achiziții a produselor agricole, documentele contabile primare (facturi fiscale, facturi de expediție, invoice-uri, certificate fitosanitare etc) ce dovedesc activitatea ilegală a companiilor implicate, suporturi electronice, procesoare, laptopuri, alte suporturi informaționale. În urma audierilor ulterioare ale figuranților, probele acumulate vor fi examinate pentru elucidarea circumstanțelor", potrivit comunicatului.

Dacă vor fi găsite vinovate pentru infracțiunea de contrabandă, persoanele vizate riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

În cazul infracțiunii de spălare a banilor, aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650.000 la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.

Amintim că în anii 2015-2016 sute de camioane cu mere din Polonia și alte state, erau exportate în Rusia în baza certificatelor eliberate de inspectorii ANSA din Moldova. 

Livezi fantomă în Transnistria

O anchetă efectuată de reporterii RISE Moldova a scos la iveală faptul că două companii din regiunea transnistreană, Alvi Grupp SRL și Dufrimol SRL, ambele cu adresa juridică în Caterinovca, Camenca, au exportat în august-septemebrie 2015 peste trei sute de TIR-uri cu mere și prune în Federația Rusă, în baza unor documente fictive.

RISE Moldova a publcat și certificatele fitosanitare care au permis efectuarea exportului, dar și documentele care indică proveniența fructelor – Caterinovca, o localitate din stânga Nistrului în care de fapt nu existau livezi.Oportunitati