Agenția Proprietății Publice a fost scoasă din subordinea Ministerului Economiei

shadow
Miercuri, 20.11.2019 07:53   1065
Guvernul condus de Ion Chicu, întrunit pe 19 noiembrie 2019, în prima ședință după învestire, a operat mai multe demiteri și numiri în funcție, dar și modificări în legislație privind anularea unor decizii ale executivului condus de Maia Sandu sau ale Parlamentului.

Una dintre modificări se referă la revenirea Agenției Proprietății Publice (APP) în subordinea Guvernului. 

În acest scop, noul Cabinet de miniștri a modificat Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, de unde au fost excluse cuvintele „subordonată  Ministerului Economiei și Infrastructurii” din articolul 2 și din articolul 7 alineatul (2).

Potrivit autorilor inițiativei, această modificare ar fi conformă legislației, iar excluderea prevederilor privind subordonarea APP va elimina necesitatea modificării frecvente a legislației primare, ceea ce va permite Guvernului să determine mai ușor statutul acestei instituții.

Amintim că la până în iulie 2019, APP era subordonată Guvernului, ca apoi la inițiativa (susținută de Guvernul Maia Sandu) deputatului Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, Parlamentul să adopte o modificare în Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății și APP să fie trecută în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Advertisement

Litvinenco își argumenta propunerea prin necesitatea „asigurării implementării politicii statului în domeniul administrării și deetatizării proprietății publice”.

”Astfel, repoziționarea APP în subordinea MEI va permite ministerului de a coordona și monitoriza activitatea acesteia în scopul îmbunătățirii performanțelor, prin asigurarea creării unor mecanisme de supraveghere a activității entităților economice cu capital de stat, implementarea mecanismelor pentru diminuarea riscurilor de corupție și dezvoltarea mecanismelor de control la nivel de entitate, inclusiv prin aplicarea procedurilor de management al riscurilor”, susținea deputatul Sergiu Litvinenco.

De notat că în 2018 - începutul 2019, după o serie de modificări în legislație operate încă de guvernarea democrată, în subordinea și sub controlul APP a trecut practic toată averea statului - de la terenuri și imobile, la întreprinderile de stat și pachetele de acțiuni deținute de stat în societăți pe acțiuni.Oportunitati