Războiul în instanțe între Gazprom și Moldovagaz continuă. O nouă datorie de 330 milioane dolari

shadow
Miercuri, 20.11.2019 06:53   1930
Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat o nouă pretenție a gigantului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329,55 milioane de dolari de la Moldovagaz pentru gazele naturale livrate în 2016.

Potrivit raportului trimestrial al Gazprom, concernul rus s-a adresat în instanța de arbitraj cu această solicitare în februarie 2019, iar pe 27 iunie, instanța a finalizat audierile pe marginea litigiului, ca pe 5 august să decidă satisfacerea pretențiile concernului rus.

Cum Gazprom poate încasa banii

De notat că în fiecare an, începând cu 2008, Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză.

Astfel este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz. Asta chiar dacă acestea sunt rezultatul neplății gazelor de către regiunea separatistă care din anul 2006 nu achită nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom.

Advertisement

În ultimii ani datoria autoproclamatei rmn este în continuă creștere și a depășit deja șase miliarde de dolari. Aceasta nu apare în rapoartele Moldovagaz, care relevă că la finele anului 2018, întreprinderea avea datorii de circa 13,2 miliarde de lei, din care 10 miliarde lei față de entități afiliate.

E adevărat că avea de recuperat creanțe de circa 6 miliarde lei, incluisv 3,3 miliarde lei sunt creanțe comerciale, iar 2,1 miliarde lei - sunt creanțe ale părților afiliate.

Ale cui sunt datoriile

Anterior administrația Moldovagaz susținea că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența compania din Tiraspol să achite pentru consumul de gaz din stânga Nistrului.

Specialiștii în domeniu afirmă că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. Potrivit lor, decizia instanței de arbitraj este mai degrabă o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil și fiscal pe teritoriul Rusiei create de aceste restanțe.

În același timp, experții nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost și este utilizată de Gazprom și Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încât aceasta să accepte, de exemplu, renunțarea la vectorul european sau, cel puțin, la proiectele energetice comune cu UE.Oportunitati