Modificări radicale în finanțarea partidelor

shadow
Marţi, 19.11.2019 06:56   788
Comisia Electorală Centrală a modificat regulamentul privind finanțarea partidelor, diminuând de două ori cuantumul alocațiilor prevăzute în bugetul de stat, dar și plafonul donațiilor ce pot fi făcute de persoane fizice și juridice.

Astfel, în cazul persoanelor fizice și juridice, plafonul de cotizare a fost redus semnificativ, decât până acum. Astfel, donațiile făcute de o persoană fizică unui sau mai multor partide într-un an bugetar nu pot depăși suma de 6 salarii medii lunare pe economie, care în prezent este de 6.975 lei.

Plafonul a fost diminuat

Astfel, plafonul pentru 2019 în cazul persoanelor fizice este de 41.850 de lei, iar în cazul persoanelor juridice - de 12 salarii medii pe economie (83.700 de lei).

Anterior, plafonul donațiilor pentru partide făcute de persoanele fizice era de 200 de salarii medii lunare pe economie, iar pentru persoanele juridice - de 400 de salarii medii pe economie.

În cazul cetățenilor Republicii Moldova cu venituri obținute în afara țării, suma donațiilor nu poate depăși 3 salarii medii pe economie, iar în cazul demnitarilor și funcționarilor, sau de angajați în organizații publice, suma donațiilor nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora. Totodată, nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

Donațiile făcute de o persoană juridică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu pot depăși suma de 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

Advertisement

Câți bani vor primi partidele

Totodată CEC a stabilit și cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat destinate partidelor politice pentru perioada august-decembrie 2019, în conformitate cu performanțele obținute la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, alegerile locale generale din 14 iunie 2015, alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019:

30% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;
30% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;
15% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;
7,5% – partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;
7,5% – partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale;
5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;
5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare femeie aleasă efectiv constituie la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 - 8.418,44 lei, iar pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 - 53,14 lei

Pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, cuantumul subvenției lunare a fost stabilit în valoare de 11.224,58 lei, iar în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, de 86,39 lei. Anterior cele mai mari subvenții de la bugetul de stat primeau socialiștii, democrații, socialiștii, liberal-democrații și liberalii.

O altă modificare se referă la cuantumul subvențiilor destinate finanțării partidelor politice ce urmează a fi incluse în legea bugetară anuală. Astfel cota procentuală a fost diminuată de la 0,2% la 0,1% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul respectiv.Oportunitati