Alte două bănci au devenit eligibile în cadrul celui mai mare proiect de finanțare a agriculturii

shadow
Marţi, 19.11.2019 05:55   1465
Urmare a deciziei Ministerului Finanțelor, Directoratului Liniei de Credit și Băncii Europene de Investiții, Moldova Agroindbank și Victoriabank au fost acceptate în calitate de parteneri financiari în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”.

Astfel, horticultorii și agenții economici din domeniile conexe, ce doresc să obțină un credit preferențial pot depune dosarele de finanțare și la filialele acestor bănci, susține Ministerul Agriculturii.

Citiți și:

Asistența acordată agriculturii moldovenești de UE și SUA depășește de 2 ori valoarea subvențiilor

În prezent în cadrul Proiectului Livada Moldovei sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul Energbank, Mobiasbancă, ProcreditBank, Comerțbank și BCR Chișinău. Totodată horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul Mobiasbancă – OTP Groupe. 

Cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii

Proiectul ”Livada Moldovei” presupune investiții de 120 milioane euro pentru tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar și diversificarea piețelor de desfacere pentru fructele, legumele, vinurile și pomușoarele moldovenești.

Advertisement

Proiectul finanțat de BEI, este cel mai mare din domeniul agricol și inițial era prevăzut pentru implementare în anii 2016-2022, dar ulterior a fost extins până în 2024. Se prognozează că la finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deși inițial era vorba de circa 52.000 de gospodării.

Doi ani în urmă se constata însă că proiectul bate pasul pe loc și într-un an și ceva fusese debursate doar ceva mai mult de șapte milioane de euro, sau circa 6% din totalul bugetului prevăzut.  

Un an în urmă se anunța deja că s-a reușit valorificarea sumei de peste 30 de milioane de euro (circa 25% din total), de care au beneficiat 45 de producători din țara noastră.

Proiectul urmărește facilitarea și crearea condițiilor favorabile pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova. 

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5.000 euro, iar cea maximă este de până la 5 milioane euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani.

Rata dobânzii este una competitivă, de 2,9-4,8% pentru credite în euro și de aproximativ 7-8% pentru creditele în lei, cu o tendință de scădere. În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei zero a TVA și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

De notat că beneficiarii de credite contribuie și ei cu o cotă similară în investiția efectuată. În consecință dacă se reușește folosirea întregii linii de creditare de 120 de milioane de euro, apoi la finele implementării acestui proiect valoarea investițiilor în sectorul agricol ar putea trece de 240 de milioane de euro.



Oportunitati