Ce a scos la iveală prima vizită la un șantier a noului premier

shadow
Luni, 18.11.2019 06:50   1782
Vizita de inspecție a noului premier Ion Chicu la șantierul de construcție a sectorului de drum pe traseul satul Porumbrei - orașul Cimișlia a scos la iveală faptul că o problemă cu care se confruntă companiile ce efectuează lucrări de construcție a drumurilor rămâne nerezolvată de ani de zile.

Astfel în cadrul ședinței cu responsabilii tehnici și managementul companiei constructoare, premierul a fost informat despre mersul lucrărilor și problemele cu care se confruntă aici compania constructoare. 

Probleme pe șantiere

"Compania constructoare (ONUR Taahhut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. St n.r.), printre alte probleme, a abordat problema ”gropilor de împrumut” pentru alimentarea șantierului cu argilă, necesară pentru lucrările de terasament", se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit comunicatului, premierul a dispus ca în perioada imediat următoare să se realizeze o evaluare amplă pe toate șantierele de reabilitare a drumurilor din țară "pentru a aprecia obiectiv capacitatea actuală a sectorului de construcții și a statului de a asigura implementarea proiectelor mari de dezvoltare a infrastructurii".

Din comunicat însă nu este clar de ce a reapărut problema ”gropilor de împrumut" și în ce consta ea de fapt în prezent.

Or, anul trecut la inițiativa democraților au fost operate mai multe modificări în Codul Subsolului prin care se susținea că a fost simplificată procedura de folosire a lutului și nisipului din așa-zisele gropi de împrumut, care este necesar la construcția digurilor, stoparea alunecărilor de teren sau modernizarea drumurilor.

Advertisement

O sursă de corupție

Menționăm chestiunea folosirii așa-ziselor gropi de împrumut, este una veche și strigentă pentru că crează mari dificultăți la realizarea proiectelor de reabilitatea drumurilor publice, finanțate de instituțiile financiare internaționale.

Totodată este și o sursă de corupție, sau de risc de corupție. De exemplu, reținerea fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc, în primăvara anului 2017, s-a făcut în baza unei acuzații că el ar fi emis ordinul 86/56 din 18.04.2016, pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut. prin care a facilitat extragerea ilicită a lutului. 

Prejudicii de milioane

Anterior fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu a declarat pentru Mold-street.com că toată argila folosită în trecut pentru lucrările de construcție a drumurilor a fost extrasă ilegal din gropi de împrumut, pentru că nimeni nu a avut autorizație.

"Așa au făcut agenții economici și în 2008, și în 2013. și în 2014 și în 2016. Au folosit aceste gropi pe propria răspundere. Pe fiecare caz depistat noi am calculat prejudiciul și actele respective au fost înaintate spre plată agenților economici", afirma Valeriu Munteanu.

Ce prejudiciu a fost cauzat bugetului de stat e greu de estimat dar e vorba de milioane de lei, pentru că exploatarea ilegală s-a desfășurat ani în șir și doar abia în 2016 s-a pus problema reglementării domeniului.

De exemplu în România pe lângă condițiile de exploatare și de respectare a normelor de mediu, cei care iau argila din gropile de împrumut trebuie să plătească statului român o redevență de 0,4 euro pentru fiecare tonă de pământ. În cazul unor șantiere de reabilitare sau construcție de autostrăzi e vorba de sute de mii de tone și chiar milioane de tone de argilă. Oportunitati