Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 11 – 16 noiembrie 2019

shadow
Duminică, 17.11.2019 10:55   960
Republica Moldova în zona turbulențelor: la doar 5 luni de la investire, Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură. Republica Moldova are un nou Guvern în frunte cu Ion Chicu. Who its mister Chicu? Unde-i miliardul? Rambursările la creditul de urgență acordat celor trei bănci falite bat pasul pe loc.

Republica Moldova în zona turbulențelor: la doar 5 luni de la investire, în contextul examinării moțiuni de cenzură înaintată de PSRM, socialistul Tîrdea a scăldat Parlamentul cu date false și irelevante pentru a argumenta moțiunea.

La doar cinci luni de mandat, Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, prin votul a 63 de deputați socialiști și democrați. A se vedea detalii privind demiterea Guvernul condus de Maia Sandu.

Şeful statului, Igor Dodon, a anunțat despre desemnarea consilierul său, Ion Chicu, în calitate de candidat pentru funcția de premier. Who its mister Chicu? Premier și asociat la firmă cu datorii la buget.

Premierul desemnat de președintele Dodon, Ion Chicu, a prezentat lista Cabinetului de miniștri, în care se regăsesc mai mulți consilieri prezidențiali. Republica Moldova are un nou Guvern în frunte cu Ion Chicu.

***

Asistența financiară pentru Republica Moldova a constituit subiect de discuții cu candidatul pentru funcția de comisar european pentru vecinătate și extindere, în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European. Ce se va întâmpla cu asistența financiară a UE pentru Moldova?

Procesul de elaborare și promovare a proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2020 este în întârziere cu aproape două luni. Care a fost practica guvernelor din ultimii ani în domeniu?

***

Salariile brute în companiile din Moldova în acest an au crescut în medie cu 6,4%, potrivit studiului salarial și de beneficii PayWell Moldova 2019. A se vedea anticipările privind creșterea salariilor, potrivit studiului.

***

Pe 8 noiembrie 2019, activele oficiale de rezervă au crescut cu circa 40 milioane de dolari, în comparație cu finele lunii octombrie 2019. Rezervele valutare au ajuns la un nou nivel-record, grație asistenței UE.

Până la 31.10.2019, rambursările totale cumulative la creditul de urgență acordat celor trei bănci falite în lichidare a constituit 2.368,4 milioane lei. Unde-i miliardul? În ultimele două luni au fost rambursate doar 20 milioane lei!

În ajunul demisiei Guvernului Sandu, în mediul bancar a circulat informația precum că oamenii de afaceri Viorel și Victor Ţopa, care de aproape 10 ani se află în Germania, ar intenționa să preia o importantă bancă.

Advertisement

Viorel Ţopa declară că informația nu corespunde realității.

FinComBank a scos din nou la vânzare 36,15% din acțiunile noi emise ale instituției, la același preț de 260,66 lei pentru o acțiune. Acțiunile familiei Voronin de la Fincombank au fost scoase din nou la vânzare?

***

În trimestrului III al anului 2019, valoarea totală a tranzacțiilor cu implicarea nerezidenților a constituit 3,76 miliarde de lei. Valoarea tranzacțiilor, cu implicarea investitorilor străini, reprezintă un boom investițional?

Sopharma, cea mai mare companie farmaceutică din Bulgaria, anunță că și-a majorat cota din capitalul companiei de comercializare en-gros și cu amănuntul a medicamentelor din Republica Moldova. A se vedea detalii privind compania din Bulgaria, care își extinde afacerile de pe piața Moldovei.

***

În ultima ședință înainte de demisie, Guvernul Maia Sandu a aprobat decizii privind proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Interconectarea energetică cu România: nu este gata nici caietul de sarcini!

Moldovagaz și gigantul rus Gazprom au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scurt timp, actele necesare furnizării de gaze naturale, potrivit unui comunicat al Președinției. A se vedea detalii din comunicatul Președinției.

***

Transportatorii auto au continuat protestele, cerând deblocarea transporturilor spre Rusia și soluționarea deficitului artificial de autorizații de transport. A se vedea detalii privind reacția Ministerului Economiei la cerințele transportatorilor protestatari.

Ucraina a acordat Republicii Moldova, suplimentar, autorizații pentru transportul bilateral sau tranzitul de mărfuri pe teritoriul statului vecin în anul 2019. Doar 3.000 de autorizații pentru transportul de mărfuri?

***

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a publicat lista producătorilor de cartofi alimentari din Belarus, care se consideră liberi de putregaiul inelar al tuberculilor. A se găsi lista firmelor din Belarus, care pot livra cartofi neinfectați cu bacteria putregaiului.

***

Terenul pe care se află parcarea din fața fostului sediu luxos al Partidul Democrat, de pe strada Armenească, a fost transmis în gestiunea Procuraturii Generale. Către cine a fost transmis, anterior, Guvernul Filip terenul?

Pe mai multe bunuri, în sumă de peste 3 milioane lei, în cazul licitației și achizițiilor efectuate pentru Parcul Urban de Autobuze din Chișinău. A se vedea detalii privind sechestrul pe averea unor bănuiți, în dosarul achiziției a 31 de autobuze Isuzu.

Scandalul importului și plasării pe piață a câteva sute de tone de pește contaminat cu paraziți continuă. A se vedea detalii privind crizei peștelui contaminat cu paraziți.

***

Comisia Naționale a Pieței Financiare a obligat Asociațiile de economii și împrumut, care nu sunt membre a Asociației Naționale Centrale a asociațiilor de economii și împrumut, să adere la cea din urmă. Care sunt activele Asociațiilor de economii și împrumut?

***

Industriile creative din Republica Moldova, în cazul menținerii ritmului accelerat înregistrat în ultimii doi ani, va propulsa sectorul la nivelul pieței globale. A se vedea detalii privind potențialul de dezvoltare și atragere de investiții străine în industriile creative.

***

Compania Nefis SRL a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de 152.100,24 de lei, pentru concurență neloială. A se vedea detalii privind sancțiunea aplicată producătorului de dulciuri.

***

Cetățenii Republicii Moldova își pot calcula online vârsta de pensionare. Noul serviciu electronic a fost lansat de Casa Națională de Asigurări Sociale. Pentru verificarea vârstei de pensionare, găsiți aici calculatorul vârstei de pensionare.

***
Teme:

Oportunitati