Calculatorul vârstei de pensionare

shadow
Sâmbătă, 16.11.2019 09:10   1397
Cetățenii Republicii Moldova își pot calcula online vârsta de pensionare. Noul serviciu electronic a fost lansat de Casa Națională de Asigurări Sociale (CANS).

Serviciul a fost elaborat pentru a ajuta viitorii pensionari să-și determine vârsta necesară de pensionare, precum și data ieșirii la pensie, în special în cazul femeilor, pentru care vârsta de pensionare crește anual cu șase luni, susţine CNAS.

Vârsta de pensionare

Noul serviciu electronic „Calculatorul vârstei de pensionare" poate fi accesat de toți doritorii pe pagina-web a CNAS, la butonul cu aceeași denumire prin introducerea în câmpul respectiv a informației solicitate.

Serviciul este însă valabil doar pentru procedura standard de pensionare, în timp ce există categorii de populaţie care se pot pensiona mai devreme.

Menţionăm că începând cu 1 iulie 2017, pentru bărbați a fost stabilită vârsta standard de pensionare de 62 de ani și 4 luni. Aceasta a fost majorată treptat cu 4 luni și constituie în prezent 63 de ani.

Advertisement

Pentru femei, de la 1 iulie 2017 a fost stabilită vârsta de pensionare de 57 de ani și 6 luni. Aceasta crește în fiecare an cu 6 luni, astfel încât, în anul 2028 va constitui 63 de ani. Adică va fi egală cu cea a bărbaţilor.

Pentru femeile care au născut şi educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii se aplică vârstele standard de pensionare prevăzute pentru femei, diminuate cu 3 ani.

Stagiul de cotizare

De la 1 iulie 2018, stagiul de cotizare pentru bărbaţi constituie 34 ani, iar pentru femei de la 1 iulie 2017 a fost stabilit de 30 ani 6 luni, care de asemenea creşte cu 6 luni în fiecare an la 1 iulie până va constitui de la 1 iulie 2024 - 34 ani.

Pensia pentru limita de vîrstă se stabileşte şi în condiţiile unui stagiu de cotizare incomplet de cel puţin 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi calculată proporţional stagiului de cotizare.

Potrivit CNAS, pensia pentru limită de vârstă se stabileşte de la data împlinirii vârstei de pensionare prevăzute dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul în care termenul de depunere este depăşit, pensia se acordă de la data depunerii cererii şi a documentelor necesare, în condiţiile legii prevăzute la acel moment.

Dacă persoana a atins vârsta de pensionare (femeie/bărbat), dar nu are un stagiu minim de cel puţin 15 ani, i se acordă o alocaţie socială de stat pentru persoanele vârstnice conform Legii privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni.Oportunitati