Ce se va întâmpla cu asistența financiară a UE pentru Moldova

shadow
Vineri, 15.11.2019 07:08   1248
Asistența financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele profunde de la Chișinău nu vor fi continuate, a declarat candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, la audierea sa de joi, 14 noiembrie, în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, care trebuie să-i valideze candidatura.

”Cunosc foarte bine ultimele evoluții din Republica Moldova, care sunt nefericite. Dar voi coopera cu Moldova și pentru Moldova astfel încăt reformele să nu fie întârziate”, a spus Várhelyi, în cursul audierii sale. 

Deși în discursul său introductiv a făcut o referire generală și sumară la Republica Moldova, actualul ambasador al Ungariei la UE a fost întrebat cum va gestiona relația cu Republica Moldova, în condițiile în care situația de la Chișinău va fi prima sa criză de gestionat.

”Trebuie să ne asigurăm că reformele vor fi implementate, chiar dacă este criză politică acolo. Dacă nu, va trebui să suspendăm asistența financiară, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Advertisement

Este clar că asistența financiară este strict legată de progresul obținut prin reforme”, a afirmat Várhelyi, citat de site-ul Caleaeuropeană.ro.

De notat că noul premier Ion Chicu a susținut în Parlament că intenționează să mențină relații bune cu toți partenerii externi și să coopereze cu instituțiile internaționale de finanțare. Mai puțin a vorbit el despre reformele ce urmează a fi realizate pentru a beneficia de asistența UE.

"Cunoașteți foarte bine că nu este loc de interpretări în cazul relațiilor dintre Uniunea Europeană și țara noastră. De facto, istoria de succes despre care s-a pomenit, de multe ori în perioada 2010-2014, s-a transformat într-o istorie de coșmar. Noi avem nevoie de suportul UE, în primul rând prin promovarea reformelor, dar și pentru suport financiar. Cu cât mai onești și obiectivi vom fi și noi dar și reprezentanții acestei uniuni, în raport cu evenimentele care se desfășoară în țara noastră, cu atât efectul și randamentul colaborării va fi mai mare", a precizat Chicu.Oportunitati