Zeci de asociații de economii și împrumut au fost obligate să adere la Asociația Națională

shadow
Vineri, 15.11.2019 07:03   774
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a emis o decizie prin care obligă Asociațiile de economii și împrumut (AEÎ), care dețin licență de activitate, dar nu sunt membri ai Asociației Naționale Centrale a asociațiilor de economii și împrumut (Asociația Națională), în termen de 30 de zile, să convoace și să desfășoare adunarea generală a membrilor în vederea aderării la Asociația Națională.

În același timp, AEÎ, care dețin valori mobiliare emise de SA ”Corporația de Finanțare Rurală”, urmează să le înstrăineze către Asociația Națională în modul stabilit de legislație.

În acest sens, CNPF a decis că Asociația Națională va desfășura adunarea generală a membrilor cu scopul aprobării deciziilor relevante procurării valorilor mobiliare respective.

Comisia îşi argumentează decizia prin necesitatea ca toate AEÎ să se conformeze până la 1 ianuarie 2020, noilor cerinţe incluse în Legea asociațiilor de economii și împrumut, modificată la finele anului 2018.

Advertisement

Conform acesteia toate Asociaţiile de economii şi împrumut trebuie să devină fondatori şi membri ai Asociaţiei Națională Centrală.

CNPF nu precizează câte Asociaţii de Economii şi Împrumut ar urma să treacă aceste proceduri, dar ar putea fi vorba de peste o sută de unităţi. Conform datelor de la finele lunii septembrie 2019, în Moldova erau 240 de AEÎ, din care în trimestrul III nu prezentaseră rapoarte doar două.

Din numărul total, 64 de Asociaţii de Economii şi Împrumut deţin licenţe de categoria B, iar 174 - licenţe de categoria A.

Valoarea activelor deţinute de AEÎ se ridică la două miliarde lei, iar cea a împrumuturilor acordate trece de 1,7 miliarde lei. Cele mai mari AEI, după valoarea activelor şi împrumuturilor sunt Microîmprumut, Botna şi Hruşova.

Mai adăugăm că până pe 1 noiembrie 2019, CNPF a retras sau constatat nevalabile licențele la 163 de AEÎ, iar alte 66 de Asociații de Economii și Împrumut și au fost radiate din Registrul de stat ca rezultat al lichidării/insolvabilității.Oportunitati