Sechestru pe averea unor bănuiți în dosarul achiziției a 31 de autobuze Isuzu

shadow
Joi, 14.11.2019 12:42   926
Pe mai multe bunuri, în sumă de peste 3 milioane lei, în cazul licitației și achizițiilor efectuate pentru Parcul Urban de Autobuze din Chișinău.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) sechestrul a fost aplicat asupra bunurilor mobile și imobile (automobile de lux, apartamente), care aparțin bănuiților în cauza penală privind licitația în dosarul achiziționării unui număr de 31 de autobuze de model Isuzu pentru acest parc de autobuze.

Patru bănuiți

"La etapa curentă a investigațiilor, bănuiții sunt patru la număr, care ar fi comis faptele pentru care sunt cercetați în exercițiul unor funcții de decizie în administrația publică", susține PCCOCS.

Astfel, în rezultatul investigațiilor financiare paralele, desfășurate în cadrul infracțiunii generatoare de profit, pe 8 noiembrie curent, de către Direcția Generală urmărire penală a IGP al MAI a fost pornită urmărirea penală pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, care este investigată de comun cu procurorii PCCOCS.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o amendă în mărime de până la 117.500 lei sau pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de până la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Advertisement

Este de menționat că organul de urmărire penală și procurorii acordă o atenție deosebită laturii financiare a infracțiunilor examinate. În acest context, este extrem de valoroasă contribuția la instruirile desfășurate la subiectul investigațiilor financiare paralele în cadrul programelor dezvoltate de Ambasada SUA la Chișinău, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației.

Autobuze cumpărate de la o companie din offshore

Amintim că pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord, o regiune separatistă considerată zonă offshore

Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț – 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze. Cu TVA prețul este de peste 93 de milioane lei. Oferta companiei BMC Truck & Bus din București, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

Ruslan Codreanu, fost primar general interimar și care a anunțat primul despre faptul că a fost selectată compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, a declarat ulterior că nu știa mai multe detalii despre companie și că aceasta ar fi dintr-o zonă offshore.

O investigație Mold-Street arată că firma are în calitate de fondator pe Kazim Erarslan (99%), care este asociat și la compania moldovenească Paynet Services SRL, ce deține licență de emitent de monedă electronică, dar și la alte afaceri.Oportunitati