Interconectarea energetică cu România. Nu este gata nici caietul de sarcini

shadow
Joi, 14.11.2019 05:00   1964
În ultima ședință, înainte de demisie, Guvernul Maia Sandu a aprobat două proiecte de hotărâre ce permit obținerea a circa 100 milioane de euro pentru realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza I”.

E vorba de proiectele de lege cu privire la ratificarea Acordurilor de finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (Banca Mondială) privind Proiectul de dezvoltare al sistemului electroenergetic, în valoare de 13,1 milioane de euro, și, respectiv, 47,9 milioane de euro.

Integrarea în piața regională de energie electrică a UE

La fel și a Acordului de grant dintre Republica Moldova, Moldelectrica și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 39,94 milioane de euro. Toate au fost semnate pe 26 septembrie 2019. 

„Implementarea proiectului de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României va permite crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă, și integrarea în piața regională de energie electrică a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Vadim Brînzan. 

Resursele financiare acordate sub formă de grant și împrumut sunt destinate pentru construcția stației Back-to-Back în Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău, construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, construcția unui nou sediu pentru Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat, actualizarea/modernizarea sistemului SCADA/sistemului de management energetic etc. 

Valoarea totală a proiectului este de 261 milioane de euro, o parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului sunt acoperite din contul BERD și BEI – în valoare de 80 milioane euro fiecare, o parte de către Banca Mondială prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare – în valoare de 61 milioane euro împrumut și, respectiv, o parte de către UE sub formă de grant – în valoare de 39,94 milioane euro, prin intermediul BERD.

Advertisement

Scopul Acordurilor de finanțare constă în asistarea Republicii Moldova în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, contribuind astfel la îmbunătățirea eficienței și securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor Republicii Moldova.

Realizarea proiectului amânată pentru 2024

Interconectarea are o importanță crucială pentru diversificarea surselor de energie electrică ale Republicii Moldova. În prezent, țara depinde de Centrala de la Cuciurgan alimentată cu gaz natural, petrol și cărbune și de importurile de energie din Ucraina, acestea reprezentând până la 80% din toate sursele de electricitate.

Se estimează că interconectarea la rețeaua electrică a României va îmbunătăți în mod considerabil stabilitatea și fiabilitatea aprovizionării cu energie electrică – o precondiție pentru dezvoltarea economică a țării.

Astfel proiectul va pava drumul Republicii Moldova spre integrarea în rețeaua europeană de energie electrică operată de operatorii de transport și de sistem ENTSO-E.

Interconectarea va fi realizată de către întreprinderea de stat Moldelectrica, în perioada 2019 - 2024, dar care anterior a promis că o va realiza până în 2022.

Startul construcției ar putea fi dat abia în 2021-2022. Or, deocamdată s-a reușit doar selectarea companiei Manitoba Hydro International din Canada, în calitate de consultant al proiectului pentru o perioadă de 48 de luni. 

Potrivit lui Octavian Ciobîrca de la Moldelectrica, compania Manitoba Hydro International urmează să elaboreze caietul de sarcini, în baza căruia va fi organizată și licitația pentru construcția stației Back-to-Back și a LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău. "Cel mai probabil că caietul de sarcini va fi gata la mijlocul anului 2020", a declarat Ciobîrca.

O investiție irecuperabilă

Investitia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice, care se estimează că va crește în următorii ani cu 10-20%.

Specialiștii însă au avertizat că o astfel de investiție majoră va fi dificil de recuperat rapid. Ba chiar deloc, în condițiile Republicii Moldova. În consecință au propus alte soluții de alternativă care nu au fost acceptate. Oportunitati