Who is mister Chicu? Candidat la funcția de premier și asociat la firmă cu datorii la buget

shadow
Joi, 14.11.2019 05:41   9273
Şeful statului, Igor Dodon, a anunțat miercuri, 13 noiembrie, că l-a desemnat pe consilierul prezidențial Ion Chicu drept candidat pentru funcția de premier. Acesta are la dispoziție 15 zile pentru a veni cu o listă de miniștri și cu un program de guvernare.

Igor Dodon a menționat că atunci când a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare a sperat că majoritatea de guvernare va fi resetată, dar acest lucru este imposibil.

Un profesionist de carieră

„Am constatat că PSRM și ACUM sunt în imposibilitate de a propune un prim-ministru comun, PD nu dorește să facă alianță cu nici unul din cele două partide, iar Partidul Șor vrea anticipate”, a declarat președintele.

Totodată, el a anunțat că a decis să înainteze Parlamentului pe consilierul său, Ion Chicu, pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

„Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni.

În mod special, am optat pentru un asemenea profesionist pentru a spori șansele acestuia și a guvernului propus să obțină majoritatea voturilor deputaților și să demareze cât mai urgent activitatea”, a afirmat Igor Dodon.

Şansele lui Chicu de a ajunge premier sunt destul de mari, în condițiile în care alături de fracțiunea PSRM și cea a PD ar fi gata să îl voteze. E adevărat că PDM a invocat condiția de a fi luate în considerare programele sociale inițiate de fostul Guvern condus de Pavel Filip.

„O să vedem care vor fi concluziile președintelui, după toate discuțiile cu fracțiunile”, a comentat liderul PD, Pavel Filip, posibilitatea învestirii unui Guvern minoritar.

Cât despre candidatura lui Ion Chicu la funcția de premier, Filip a avut doar cuvinte de laudă. „Despre domnul Ion Chicu nu pot spune decât că este un profesionist adevărat în domeniul financiar-economic. Nu vreau să vin cu răspunsuri la întrebări teoretice încă”, a spus Filip.

Chicu și concernul Moldacom 

Ion Chicu are 47 de ani și este născut în satul Pîrjolteni, raionul Călărași. A absolvit în 1994 Facultatea de management de la Academia de Studii Economice a Moldovei, unde apoi timp de doi ani a fost lector. În perioada decembrie 1994 – iunie 2005 a fost șef de departament și director executiv la holdingul Moldacom SA, controlat de familia Avram.

Potrivit datelor de pe portalul e-democracy.md, la alegerile parlamentare din martie 1998, Ion Chicu ar fi candidat pe listele Partidului Reformei, condus de Mihai Ghimpu, fost lider al Partidului Liberal.

În câteva rapoarte ale Curții de Conturi din anii 1998-2000, este menționat că Moldacom SA a beneficiat de eșalonare pentru 4-5 luni a unor plăți de sute de mii de lei la buget, pe care însă nu le-a respectat. 

Coincidență sau nu, dar pe aceeași adresă cu cea a concernului Moldacom, str. București 67 (imobil deținut în mare parte de Moldacom și alte companii ale familiei Avram), și-au avut reședința mai multe companii implicate în Laundromat.

Aici, în iulie 2008, un grup operativ din procurori, ofițeri ai Centrului de Combatere a Crimelor Economice și Corupției și Direcția investigații Financiare a Ministerului Afacerilor Interne au efectuat percheziții, pe un caz de fraudă de circa patru milioane de dolari cu implicarea Moldprotectplant SRL și a altor companii, ce făceau parte dintr-o rețea controlată de afaceristul Veaceslav Platon și apropiații săi.

Advertisement

„Au percheziționat acolo trei birouri și au confiscat șase calculatoare pline de fișiere. Era o acțiune de rutină, până când sub un birou nu au descoperit trei cutii de hârtie care conțineau „un număr impunător” de ștampile ale unor companii înregistrate în locații exotice offshore”, așa e descris evenimentul într-o anchetă OCCRP și RISE Moldova.

Ulterior hârtiile și calculatoarele vor fi returnate, ca urmare a unor indicații „de sus”, dar zecile de firme a căror ștampile au fost descoperite în timpul acelei percheziții vor deveni cunoscute în întreaga lume prin implicarea directă în Laundromat – celebra schemă de spălarea a circa 20 miliarde de dolari din Rusia prin sistemul bancar și cel judecătoresc din Moldova: Mirabax Limited, Liberton Associates, Felina Investments, Albany Insurance, Caldon Holdings etc.

Munca în guvernele din epoca comunistă

În anii 2005-2009 Ion Chicu ocupă diverse funcții în cadrul unor ministere: de la șef al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, la consilier al Prim viceprim-ministrului Zinaida Greceanîi, vice-ministru al Finanțelor (martie 2006 – aprilie 2008) și apoi consilier principal de stat al Prim-ministrei Zinaida Greceanîi pe domeniile economic și relații externe (aprilie 2008 – septembrie 2009).

După aceasta, până în decembrie 2017 a fost consultant în Managementul Finanțelor Publice în diferite proiecte (Ministerul Finanțelor, ECORYS, Banca Mondială).

În ianuarie 2018, este numit secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, iar din decembrie 2018 și până în iunie 2019 va fi ministru al Finanțelor în guvernul condus de democratul Pavel Filip.

Perioada de aflare la Ministerul Finanțelor a coincis cu o serie de reforme criticate intens atât de opoziție, cât și de partenerii externi: de la amnistia fiscală, rezultatele căreia au fost departe de așteptări, la o serie de măsuri de relaxare fiscală.

După fuga lui Plahotniuc și instalarea Guvernului condus de Maia Sandu, Chicu va ajunge consilier al șefului statului și se va remarca în special prin criticile dure la adresa politicilor și măsurilor luate, mai ales în domeniul fiscal.

Averea și firma cu datorii la buget 

La momentul numirii în ianuarie 2018, în calitate de secretar general de stat, declara că în 2017 a avut venituri de 59.234 de dolari (circa un milion de lei) primiți de la Banca Mondială, dar și 67.116 lei de la Universitatea de Medicină “Nicolae Testemițanu”, unde a fost Președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică.

Declara și trei terenuri agricole cu o suprafață de 0,25 hectare, evaluate la circa 259.000 de lei, o vilă de 77,9 metri pătrați estimată la 776.690 lei și două automobile – Hyundai Santa Fe, dobândit în 2012 cu o valoare de 150.000 lei, și Suzuki Vitara din 2015 de 200.000 lei. În declarația pentru 2018, Chicu indică că deja a vândut automobilul Hyundai, contra sumei de 145.000 de lei

Totodată, el declara în 2018 că este asociat la Adamin SRL cu o cotă de 25% și la Tandem-Lux SRL  cu o cotă de 50%. Ultima, la care era asociat cu Boris Isaico, a fost deja lichidată.

Așa că ea nici nu mai apare în declarațiile de avere ale lui Chicu, depuse ca ministru al Finanțelor și apoi la demisia din funcția de ministru.

Adamin SRL, însă, rămâne și aici Chicu este asociat cu Dumitru Ambroci, Marian Avram și Iurie Nicolaescu. Compania nu prea desfășoară activități economice și are, în continuare, cod fiscal vechi.

Mai mult! Potrivit datelor Fiscului publicate pe platforma guvernamentală date.gov.md, Adamin SRL are în prezent o datorie la bugetul de stat de 12.678,88 lei, la care se adaugă vreo 20 de lei la bugetul local. Am încercat să obținem o reacție de la Ion Chicu la această informație, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Potrivit legislației, candidatul desemnat pentru funcția de premier are la dispoziție 15 zile ca să-și formeze echipa și să o prezinte în plenul Parlamentului. Pentru a intra în exercițiu, noul cabinet trebuie să obțină majoritatea voturilor deputaților. 

Viteză cu care s-au produs evenimentele din ultimele zile denotă că multe lucruri au fost pregătite din timp, dar și o grabă a președintelui Dodon. Potrivit unor surse, din viitorul cabinet vor face parte încă câteva persoane din cercul de consilieri ai lui Dodon. Totodată, în Guvern ar putea apărea ministere noi, întrucât aceasta este o opțiune mai veche a socialiștilor, nemulțumiți de structura guvernamentală rămasă după reforma democraților ce a redus în jumătate numărul de ministere.

Va urma votul din parlament și dacă guvernul Chicu nu va trece, președintele Igor Dodon mai are la dispoziție câteva tentative de a nominaliza un premier sau se va ajunge la anticipate.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol. Oportunitati