Who is mister Chicu? Candidat la funcţia de premier şi asociat la firmă cu datorii la buget

shadow
Joi, 14.11.2019 05:41   7538
Şeful statului, Igor Dodon, a anunțat miercuri, 13 noiembrie, că l-a desemnat pe consilierul prezidenţial Ion Chicu drept candidat pentru funcţia de premier. Acesta are la dispoziție 15 zile pentru a veni cu o listă de miniștri și cu un program de guvernare.

Igor Dodon a menționat că atunci când a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare a sperat că majoritatea de guvernare va fi resetată, dar acest lucru este imposibil.

Un profesionist de carieră

„Am constatat că PSRM și ACUM sunt în imposibilitate de a propune un prim-ministru comun, PD nu dorește să facă alianță cu nici unul din cele două partide, iar Partidul Șor vrea anticipate”, a declarat preşedintele.

Totodată, el a anunţat că a decis să înainteze Parlamentului pe consilierul său, Ion Chicu, pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

„Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni.

În mod special, am optat pentru un asemenea profesionist pentru a spori șansele acestuia și a guvernului propus să obțină majoritatea voturilor deputaților și să demareze cât mai urgent activitatea”, a afirmat Igor Dodon.

Şansele lui Chicu de a ajunge premier sunt destul de mari, în condiţiile în care alături de fracţiunea PSRM şi cea a PD ar fi gata să îl voteze. E adevărat că PDM a invocat condiția de a fi luate în considerare programele sociale inițiate de fostul Guvern condus de Pavel Filip.

„O să vedem care vor fi concluziile președintelui, după toate discuțiile cu fracțiunile”, a comentat liderul PD, Pavel Filip, posibilitatea învestirii unui Guvern minoritar.

Cât despre candidatura lui Ion Chicu la funcția de premier, Filip a avut doar cuvinte de laudă. „Despre domnul Ion Chicu nu pot spune decât că este un profesionist adevărat în domeniul financiar-economic. Nu vreau să vin cu răspunsuri la întrebări teoretice încă”, a spus Filip.

Chicu şi concernul Moldacom 

Ion Chicu are 47 de ani şi este născut în satul Pîrjolteni, raionul Călărași. A absolvit în 1994 Facultatea de management de la Academia de Studii Economice a Moldovei, unde apoi timp de doi ani a fost lector. În perioada decembrie 1994 – iunie 2005 a fost şef de departament şi director executiv la holdingul Moldacom SA, controlat de familia Avram.

Potrivit datelor de pe portalul e-democracy.md, la alegerile parlamentare din martie 1998, Ion Chicu ar fi candidat pe listele Partidului Reformei, condus de Mihai Ghimpu, fost lider al Partidului Liberal.

În câteva rapoarte ale Curţii de Conturi din anii 1998-2000, este menţionat că Moldacom SA a beneficiat de eşalonare pentru 4-5 luni a unor plăţi de sute de mii de lei la buget, pe care însă nu le-a respectat. 

Coincidenţă sau nu, dar pe aceeaşi adresă cu cea a concernului Moldacom, str. Bucureşti 67 (imobil deţinut în mare parte de Moldacom şi alte companii ale familiei Avram), şi-au avut reşedinţa mai multe companii implicate în Laundromat.

Aici, în iulie 2008, un grup operativ din procurori, ofițeri ai Centrului de Combatere a Crimelor Economice și Corupției și Direcția investigații Financiare a Ministerului Afacerilor Interne au efectuat percheziții, pe un caz de fraudă de circa patru milioane de dolari cu implicarea Moldprotectplant SRL și a altor companii, ce făceau parte dintr-o rețea controlată de afaceristul Veaceslav Platon și apropiații săi.

Advertisement

„Au percheziționat acolo trei birouri şi au confiscat șase calculatoare pline de fișiere. Era o acțiune de rutină, până când sub un birou nu au descoperit trei cutii de hârtie care conțineau „un număr impunător” de ștampile ale unor companii înregistrate în locații exotice offshore”, așa e descris evenimentul într-o anchetă OCCRP și RISE Moldova.

Ulterior hârtiile şi calculatoarele vor fi returnate, ca urmare a unor indicaţii „de sus”, dar zecile de firme a căror ștampile au fost descoperite în timpul acelei percheziții vor deveni cunoscute în întreaga lume prin implicarea directă în Laundromat – celebra schemă de spălarea a circa 20 miliarde de dolari din Rusia prin sistemul bancar şi cel judecătoresc din Moldova: Mirabax Limited, Liberton Associates, Felina Investments, Albany Insurance, Caldon Holdings etc.

Munca în guvernele din epoca comunistă

În anii 2005-2009 Ion Chicu ocupă diverse funcţii în cadrul unor ministere: de la şef al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, la consilier al Prim viceprim-ministrului Zinaida Greceanîi, vice-ministru al Finanţelor (martie 2006 – aprilie 2008) şi apoi consilier principal de stat al Prim-ministrei Zinaida Greceanîi pe domeniile economic şi relații externe (aprilie 2008 – septembrie 2009).

După aceasta, până în decembrie 2017 a fost consultant în Managementul Finanțelor Publice în diferite proiecte (Ministerul Finanțelor, ECORYS, Banca Mondială).

În ianuarie 2018, este numit secretar general de stat la Ministerul Finanţelor, iar din decembrie 2018 şi până în iunie 2019 va fi ministru al Finanţelor în guvernul condus de democratul Pavel Filip.

Perioada de aflare la Ministerul Finanţelor a coincis cu o serie de reforme criticate intens atât de opoziţie, cât şi de partenerii externi: de la amnistia fiscală, rezultatele căreia au fost departe de aşteptări, la o serie de măsuri de relaxare fiscală.

După fuga lui Plahotniuc şi instalarea Guvernului condus de Maia Sandu, Chicu va ajunge consilier al şefului statului şi se va remarca în special prin criticile dure la adresa politicilor şi măsurilor luate, mai ales în domeniul fiscal.

Averea şi firma cu datorii la buget 

La momentul numirii în ianuarie 2018, în calitate de secretar general de stat, declara că în 2017 a avut venituri de 59.234 de dolari (circa un milion de lei) primiţi de la Banca Mondială, dar şi 67.116 lei de la Universitatea de Medicină “Nicolae Testemiţanu”, unde a fost Președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică.

Declara și trei terenuri agricole cu o suprafaţă de 0,25 hectare, evaluate la circa 259.000 de lei, o vilă de 77,9 metri pătraţi estimată la 776.690 lei şi două automobile – Hyundai Santa Fe, dobândit în 2012 cu o valoare de 150.000 lei, şi Suzuki Vitara din 2015 de 200.000 lei. În declaraţia pentru 2018, Chicu indică că deja a vândut automobilul Hyundai, contra sumei de 145.000 de lei

Totodată, el declara în 2018 că este asociat la Adamin SRL cu o cotă de 25% şi la Tandem-Lux SRL  cu o cotă de 50%. Ultima, la care era asociat cu Boris Isaico, a fost deja lichidată.

Aşa că ea nici nu mai apare în declaraţiile de avere ale lui Chicu, depuse ca ministru al Finanţelor şi apoi la demisia din funcţia de ministru.

Adamin SRL, însă, rămâne şi aici Chicu este asociat cu Dumitru Ambroci, Marian Avram şi Iurie Nicolaescu. Compania nu prea desfăşoară activităţi economice şi are, în continuare, cod fiscal vechi.

Mai mult! Potrivit datelor Fiscului publicate pe platforma guvernamentală date.gov.md, Adamin SRL are în prezent o datorie la bugetul de stat de 12.678,88 lei, la care se adaugă vreo 20 de lei la bugetul local. Am încercat să obţinem o reacţie de la Ion Chicu la această informaţie, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Potrivit legislației, candidatul desemnat pentru funcția de premier are la dispoziție 15 zile ca să-și formeze echipa și să o prezinte în plenul Parlamentului. Pentru a intra în exercițiu, noul cabinet trebuie să obțină majoritatea voturilor deputaților. 

Viteză cu care s-au produs evenimentele din ultimele zile denotă că multe lucruri au fost pregătite din timp, dar şi o grabă a preşedintelui Dodon. Potrivit unor surse, din viitorul cabinet vor face parte încă câteva persoane din cercul de consilieri ai lui Dodon. Totodată, în Guvern ar putea apărea ministere noi, întrucât aceasta este o opţiune mai veche a socialiştilor, nemulţumiţi de structura guvernamentală rămasă după reforma democraţilor ce a redus în jumătate numărul de ministere.

Va urma votul din parlament şi dacă guvernul Chicu nu va trece, preşedintele Igor Dodon mai are la dispoziţie câteva tentative de a nominaliza un premier sau se va ajunge la anticipate.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol. Oportunitati